2018 | Dag 10. Kirkwood – Schotia Safari

Donderdag 01 februari 2018

Vandaag extra vroeg het bed uit. We moeten weer onderweg, dit keer richting Kirkwood. Deze plaats ligt in de buurt van het Addo Elephant park, wat onze eerste kennismaking moet worden met de Big Five. Gelukkig hebben we gisteren al even contact gehad met Diederik van Lemon3 Lodge. Hij raadde ons aan om gebruik te maken van een private tour in Schotia Safari Private Game Reserve. Dat start om half 3 en zou tot 21:00 uur duren.

Onderweg naar Kirkwood rijden we door een veel mooiere omgeving als eerder tijdens onze trip naar Knysna. Toch nog een trip van ruim 300 km een groot deel door Tsitsikamma National Park. Hier passeren we ook de brug waar men naar eigen zeggen de hoogste bungy jump van de wereld hebben.

Ruim op tijd komen we aan in Kirkwood. Een echt Zuid Afrikaans dorp, slechte weg, en een drukte van jewelste. Even buiten het dorp tussen de citroen bomen vinden we onze B&B voor de komende nacht. Dit is toch wel iets beter en mooier als waar we in Knysna zaten.

We worden hartelijk ontvangen en wegwijs gemaakt. Het is jammer dat we hier maar een nacht verblijven. Na de spullen op de kamers te hebben gelegd vertrekken we al weer. Op weg naar Schotia. Onderweg stoppen we nog bij het Elephant house voor een lunch. Een mooi typisch Engels guesthouse waar we snel een sandwich eten.

Op naar Schotia. Eenmaal aangekomen melden we ons bij de receptie en horen we dat Nic onze Ranger van de dag is. We hebben geluk want Nic blijkt een vroege starter te zijn. In plaats van 15:00 ziin we al voor half 3 op pad.

Eenmaal in het park brengt Nic ons eerst naar een hoger gelegen plateau. Daar hebben we een schitterend uitzicht over het park. In de verte zien we al wat giraffen en een olifant. Na wat uitleg over het park gaan we verder op pad. Er duiken al snel verschillende antilopen en wratten zwijnen op. Dan opeens ziet Robert achter een struik een olifant. Nic rijd langzaam door en we staan opeens oog in oog met Millenium.

Wat een beleving, de camera van Robert en de iPhones van de anderen klikken onafgebroken. Dan gaan we verder opzoek naar de Buffel. We rijden veel paden af maar nergens iets te bekennen van onze tweede op de lijst van de big five. Via de radio horen we wel dat men ergens de giraffen hebben gespot, dus vervolgen we onze tour daar naar toe.

De giraffen zien we al van ver staan, wat een indrukwekkend gezicht. Een hele familie met kleintjes op de koop toe. Als toetje krijgen we nog een olifant erbij. We zoeken naar nog een familie olifanten maar buiten een mannetje ver in het bos zien we niets. Onderweg naar het tussendoortje, rijden we nog langs de locatie waar we ‘s avonds gaan eten. Daar aan een waterpoel zien we dan nog twee krokodillen.

Na het tussendoortje waar we wel aan toe waren gaan we het tweede gedeelte van het park in. Hier moeten de leeuw en de neushoorn zitten. We zoeken gelijk bij een waterpoel naar de leeuwen maar vinden ze niet. Op de radio horen we dat er een neushoorn is gespot. Vanuit de verte zien we al wat safari jeeps staan en al snel zien we onze nummer twee van de big five. Twee neushoorns Bonny en Clyde lopen op enkele meters van ons vandaan.

Opeens horen we gebrul van een leeuw. Via de radio horen we dat hij iets verder gespot is. Als we achterlangs de neushoorns weg willen rijden wordt het mannetje ietwat agressief hij komt even dreigend richting ons gelopen maar besluit gelukkig toch verder zijn weg te gaan. Een paar honderd meter verder ligt hij dan, de king of the jungle, onze nummer 3, de leeuw. Wat een schitterend beest. We blijven hem even volgen en gaan dan terug naar het andere kamp voor ons diner.

Zodra we het andere kamp terug ingaan zien we dan eindelijk onze nummer 4, de buffel. Dan besluit onze ranger Nic toch nog even een omweg te maken. In een waterpoel boven op een heuvel zien we dan nog twee nijlpaarden. Het kan niet op.

Dan het eten, in een mooie lodge krijgen we een lekkere maaltijd voorgeschoteld. Ook zien we hier de andere kant van onze ranger Nic. Hij blijkt een begenadigd tekenaar te zijn. We zien enkele van zijn schitterende houtskool tekeningen tentoongesteld staan.

Het einde nadert, we moeten in het donker nog terug naar ons begin punt. Nic heeft gelukkig geen haast en laat ons nog vele mooie dingen zien in het donker, met als hoogtepunt familie olifant. Wat een afsluiter!! Vol mooie herinneren aan een schitterende dag rijden we terug naar onze B&B Lemon3 Guesthouse, om daar nog een lekker afsluiter te nuttigen!