2018 | Dag 13. Ukutula

Zondag 04 februari 2018

Vandaag stond Ukutula op het programma. We zouden pas rond 11:00 uur vertrekken dus we hadden wat rust in de ochtend. Voor het ontbijt hebben Robert en Jeannette al gezwommen en na het ontbijt was het tijd voor een wedstrijdje vogelepiek! Winnaars zijn uiteindelijk Jeannette, Tom en Robert. Ook hebben we geleerd dat je een pijl in het bord niet op de grond moet zoeken

Dan vertrekken we naar Ukutula, een tocht van ongeveer een 75 km. Op het eind op onverharde wegen waardoor we behoorlijk door elkaar geschud aankomen bij het park. Eenmaal binnen zien we een mooi verzorgt park met schitterende accommodaties. Een vriendelijke vrouw brengt ons naar onze tafel op een terras aan het zwembad. Daar krijgen we eerst onze lunch, de dames vegetarisch en de mannen kip.

Na de lunch worden we eerst meegenomen naar wat dieren die ze hebben gekregen en die niet meer terug kunnen in de natuur omdat ze teveel kippen en andere dieren doden waardoor ze zeer waarschijnlijk snel afgeschoten zullen worden. We zien de caracal de serval en de black footed cat.

We lopen verder en zien een cheetah een prachtig slank beest. Bij de volgende ren zien we al iemand een cheetah door het hek een aanraken. Het wordt nog mooier, wij gaan de ren in en mogen de cheetah aaien. Toch wel apart om zo naast zo’n beest te gaan staan en aan te raken.

Op naar de volgende stop, de leeuwen welpen van 4,5 maand. Er liggen er vier op een veld waar we binnen mogen. Aarzelend beginnen de eerste de leeuwen te aaien. Niet over de oren en in het gezicht en niet aan de poten, verder mag alles. Een super irritante Duitser vind het nodig om toch aan de oren te zitten, hij wordt beloond met een flinke uithaal van een leeuwen klauw, waarbij het bloed over zijn arm stroomt, net goed!!!

Zuid-Afrika Ukutula Tijger Jeannette 6Only

Wij genieten met volle teugen en vinden het jammer dat we weg moeten. De teleurstelling is snel verdwenen als we de ren binnen stappen waar de 5 to 10 weken oude witte leeuwtjes en twee tijgertjes rondlopen. Gelukkig hebben de tijgertjes al snel in de gaten dat de Duitser een astranterik is en ze bijten hem in zijn been  wij hebben de tijd van ons leven met de welpjes en gaan gelukkig naar de bar om wat te drinken.

Na de drankjes gaan we naar de grote leeuwen, we krijgen eerst een rondleiding langs een operatiezaal een lab en de frigo’s waar bloed en sperma word bewaard, het is hier tenslotte een laboratorium waar men probeert leeuwen te kweken. In de operatie kamer is echter een een hoop volk. Het schijnt dat ze daar vandaag kunstmatige inseminatie gaan doen bij een witte leeuwin. Dan komt de baas van Ukutula bij ons en geeft aan we operatie mogen zien.

Vlug maken we de rest van de ronde langs de volwassen hyena’s, de witte leeuwen, tijgers en de mannetjes leeuw af om zo snel mogelijk terug te zijn bij het operatie kwartier om alles te kunnen volgen. Het is niet te geloven dat we dit in het echt mogen zien! Helemaal in de wolken van wat we hebben gezien lopen we terug. Dan zien we nog de hopelijke toekomstige vader die net wakker is na zijn verdoving. Prachtig om hem zo slaapdronken rond te zien lopen in een kooi.

Onze tour zit er op, we lopen terug naar de bar om nog iets te drinken, en zien bij toeval ook nog een krokodil in een watertje, het kan gewoon niet op.

Terug bij Threebees on kwart voor 6 horen we van Master dat we bij Cees en Yonee worden verwacht om 18:00 voor een braai. Iedereen snel onder de douche en weg zijn we weer. Eenmaal aangekomen bij Zambezi checken we in en rijden naar het huis van Cees en Yonee. We praten gezellig bij en spelen met de kids. Even later steekt Cees de braai aan en kunnen wij genieten van een heerlijk stuk vlees en de andere gerechten die Yonee heeft gemaakt.

Na een geslaagde avond waar we weer veel geleerd hebben over Zuid Afrika en veel oude herinneringen hebben opgehaald vertrekken we weer naar het Guesthouse. Het was een meer dan geslaagde dag!!