2018 | Dag 9. Knysna Township

Woensdag 31 januari 2018

Vandaag staat er een Township tour op het programma. Iedereen heeft daar toch wel naar uitgekeken. Over wat we denken te gaan zien verschillende meningen. We gaan er vanuit dat het toch wel toeristisch zou zijn.

Om 10:00 staan we gereed bij het Shell station. Waar we een busje verwachten komt uit het niets onze gids Thuli aan gelopen. Een redelijk jonge meid die prima Engels blijkt te spreken, zeker als ze verteld dat ze al heel haar leven in een Township woont.

We krijgen een eerste uitleg over de Township. Er wonen volgens de officiële instanties zo’n 35.000 mensen, in praktijk lijken dat er veel meer te zijn. Dan komen nog twee mensen aangelopen die mee gaan. Dat was toch niet de planning. Weer lopen we tegen het feit aan dat ons Veerle te boek staat als 1 jarige ?

Tijdens de rit naar de Township wordt er door Thuli nog druk gecommuniceerd en uiteindelijk komt alles goed. Ook baby Veerle mag mee de Township binnen. Ook krijgen we te horen dat we gewoon alles mogen fotograferen, iets wat na afloop niet tegen dovemansoren blijkt gezegd.

Na de eerste meters in de Township vallen de meningen over commercieel al in duigen. Er is weinig commercieels aan. We starten dan ook tussen de shed’s, de krotten gemaakt uit planken en metalen platen. Wat wel gelijk opvalt is dat de mensen hier vrolijk en vriendelijk zijn.

Dan door naar onze eerste afspraak, en traditionele geneesvrouw. Zij woont al langer in de Township en heeft al een stenen huis. Een soort project waar huizen gesponsord werden door een van de vroegere presidenten.

We krijgen een hele uitleg over welke attributen (welke ze volgens ons gewoon uit het bos heeft gehaald) goed zijn voor welke kwaal. Van het opwekken van sexuele lusten van de vrouw tot aan het verdrijven van geesten. Gelukkig weet de jeugd in de Township wel beter en gaan naar de gewone dokter in de stad.

Op naar de Kindergarden, we komen onderweg eerst nog langs een High school, een mooi gezicht die tieners in hun school uniform en de koeien die los langs het hek lopen te grazen. De koe is een van de big five van de Township, de andere 4 zien we ook, hond, kip, varken en de geit.

Dan komen we bij de kleuters, wat een ervaring!!! We worden hartelijk welkom geheten en uit volle borst toe gezongen. Het echte Zuid Afrika gevoel is daar.

Door naar een supermarkt, het schijnt, zoals alle supermarkten, uitgebaat door een Somaliër. Een ruimte niet veel groter dan een doorsnee Belse living met alleen de hoogst nodige spullen. Hier kopen we iets te drinken en stappen weer in voor de volgende stop.

Onze lunch staat op het programma. We zijn uitgenodigd bij een vrouw thuis waar we in haar huiskamer mogen eten. Een voor de Township begrippen zondagsmaal wordt ons aangeboden. Maïsmeel, shakalaka saus, groentjes en kip. Het smaakt prima en met volle maag gaan we naar onze laatste afspraak, de schoenmaker.

In een oude stalen container maken we kennis met de schoenmaker, Joe de Cobbler. Een jonge gast uit Nigeria die drie jaar geleden zijn zaak begon. Vol passie verteld hij over zijn werk, welk hij geleerd heeft van zijn vader. Hier worden al snel de eerste souvenirs gekocht. Een tip van 20 rand levert ons al snel een hartelijke omhelzing op. Met een groepsfoto nemen we afscheid.

Het einde van de tour. Iedereen is er stil van. De Township het op ons alle toch wel een onvergetelijke indruk gemaakt. Allemaal hebben we toch een andere indruk gekregen van de Township!!

Eenmaal terug in Knysna besluiten we nog wat site seeing te doen. We starten met een bezoek aan The Heads. Twee hoge klifs die de ingang vormen tot het binnen water waar Knysna aan ligt. Het uitzicht is schitterend.

Na een koffie’tje en een heerlijke cake (carrot cheese of chocolate) bij een echt Zuid Afrikaans tentje, gaan we terug naar het Centrum. Even snel langs Olde’s om te reserveren voor vanavond en dan even over een lokaal marktje. Hier komen we toch wel een heel rare vogel met gele kam tegen. ?

Terug bij de B&B krijgen we het goede nieuws van de punten van Romy. Daar drinken we er ene op! Omdat we toch in de stemming zijn doen we ook gelijk maar een serenade voor Frieda Uiteraard is Frieda hier heel blij mee.

Als we zijn bijgekomen van het lachen is het tijd om ons naar Olde’s te verplaatsen. Daar genieten we nog van een goed stuk vlees en een drankje! Morgen moeten we er vroeg uit om op tijd in Kirkwood te zijn voor onze eerste safari.