2018 | Op herhaling naar u2 in berlijn

Duitsland | U2 | Berlijn

Op 1 september 2018 zijn we met 6Only naar Berlijn geweest voor het concert van U2. Helaas raakte Bono na 5 nummers zijn stem kwijt en werd het concert afgebroken. Al snel werd een nieuwe datum bekend namelijk dinsdag 13 november 2018. Omdat we begin september onze mobilhome kregen werd al snel beslist dat wij er een tripje van wilde maken.

Vrijdag 9 november 2018.

Het is zover, we mogen weer op pad met onze Hymer. Nadat we in de ochtend eerst nog even bij Opa en Oma koffie hebben gedronken vertrekken we richting Bergen, Duitsland. Robert heeft daar vroeger in de omgeving op de kazerne Langemannshoff heeft gezeten. Robert wil graag de kazerne nog eens zien. Verder staat een bezoek aan het voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen op het lijstje.

De reis gaat redelijk voorspoedig maar als we in de buurt van Duisburg komen schrikken we toch even. Gewichtscontrole staat er aangekondigd. Het is niet zeker of we te zwaar zijn maar we zijn niet zeker. Gelukkig kunnen we gewoon door rijden en komen we met de schrik vrij. Tegen half vijf rijden we dan de CP Zum Becklinger Holz op. Zo te zien zijn we alleen, en lijkt het restaurant gesloten. Na een rondje over de CP worden we welkom geheten door de eigenaar. een vriendelijke vent, die ons wat uitleg geeft over de plaatsen en gelijk aangeeft dat vanaf 17:00 uur het restaurant open is.

We zetten de mobilhome op de plaats sluiten de stroom aan en gaan een eindje wandelen met onze Stella. Als we terug zijn en lekker aan het bijkomen zijn van de reis, loopt Robert nog en rondje met Stella. Hij valt bijna van verbazing achterover als hij langs het restaurant loopt. Wat een drukte, de parking staat bijna helemaal vol. Dit hadden we echt niet verwacht in zo’n gehucht.

Ok, dan maar onze jas aan en kijken of er nog plaats is om te eten. Gelukkig is dat het geval en we vernemen dat er vanavond een speciaal menu is, gans met groenten en aardappelen, of als we iets anders willen is een kleine kaart met wat gerechten erop. Uiteraard kiezen we voor de gans en dat blijkt een goede keuze. Het is onbeperkt eten, en dat werd echt letterlijk genomen. De bediening liep af en aan, en als er maar iets op leek, dan werd het gelijk aangevuld.

Ondanks dat we allebei voor het eerst gans eten zijn we zeer tevreden. Met een goed gevulde maag lopen we terug naar onze plek om de avond af te sluiten met een potje kaarten.

Duitsland Becklingen Hymer Exsis i588
Duitsland Bergen Belsen Concentratiekamp Hymer Exsis i588

Zaterdag 10 november 2018.

Als we wakker zijn en ons ochtend ritueel hebben gehad van wassen aankleden, Stella uitlaten, koffie en ontbeten hebben (broodjes van de broodjes service) is het tijd om verder te trekken. We rijden een stukje terug vanwaar we gister vandaan kwamen en stoppen nu dus wel bij Bergen-Belsen. Helaas mag onze Stella niet mee naar binnen, dus moet ze achterblijven in de mobilhome. Wij lopen eerst door het herinneringscentrum voordat we door het kamp lopen.

In het kamp is buiten de massa graven en verschillende herdenkingsmonument niet veel meer te zien van het originele kamp. Toch is het een indrukwekkende tocht, en het herinnert ons toch weer an welk een gruwel er is geweest.

Terug bij onze wagen gaan we verder richting Hamburg waar we onze volgende stop hebben gepland. Onderweg komen we nog langs de kazerne Langemannshoff waar Robert vroeger als dienstplichtig militair heeft gezeten. Helaas kunnen we er niet dicht bij komen maar ok hij heeft het toch nog eens gezien.

Na wat omleidingen door Hamburg komen we aan bij Parkplatz am Strand Pauli onze overnachtingsplaats voor vannacht. De vriendelijke dame bij de ingang zegt ons dat we mogen kijken of er nog plaats is voor de afsluiting, anders moeten we wachten tot er iemand weg gaat. Gelukkig zien we helemaal op het einde nog een plaats vrij en zetten onze mobilhome neer. Als we gaan betalen horen we dat de volgende morgen naast ons de wekelijkse Hamburger Fischmarkt zal plaats vinden. 

Tijd om de buurt eens te verkennen, we lopen richting de Landungsbrücken en besluiten daar maar de bus te pakken voor een stadrundfahrt, een tocht van anderhalf uur door Hamburg. We hebben geluk want het is niet druk, maar ook omdat het halverwege de toer al donker is, zo rijden we over een verlichte Reeperbahn en zien we ook de verlichte attracties van de Hamburger DOM. Al met al een mooie tocht. 

Duitsland Hamburg St-Pauli Fishmarkt Hymer Exsis i588
Duitsland Hamburg Sankt Pauli Fischmarkt Hymer Exsis i588

Zondag 11 november 2018.

We worden al vroeg wakker door de stemmen van de mensen die langs onze mobilhome lopen. Het is pas 06:00 maar de eerste mensen gaan al richting Fischmarkt. Na nog even snoozen besluiten we er toch uit te gaan en na het ontbijt begeven we ons toch ook naar de markt.

Buiten dat er natuurlijk vis wordt verkocht blijken er nog vele andere dingen verkocht te worden op de markt, zo zijn daar snoep, kleding, fruit en allerlei andere zaken die aan de man worden gebracht. Wat ook opvalt zijn de handelaars die een mand of tas verkopen met daarin allerlei chocola, fruit of pasta erin.

Voor ons bijna aan het einde van de markt komen we bij de Fischauktionshalle, hier binnen horen we live muziek en wanen we ons in een grote tent op de bierfeesten. Ondanks dat het pas half negen in de ochtend is zit men hier al volop aan het bier. Als we terug lopen richting onze mobilhome kopen we eerst nog een mand met fruit voor 10 euro. 

Dan is het tijd voor de lunch. Op de Landungsbrücken is een HardRock cafe en die kunnen we dus niet links laten liggen. We bestellen zoals meestal in een HardRock cafe een Jumbo Combo voor ons twee en iets te drinken.

Tijd om te vertrekken, we gaan verder richting Berlijn. We nemen de toeristische route en rijden naar CP Stellplatz am Rudower See in Lenzen (Elbe). We schijnen de enige te zijn die daar staan vannacht. Een groot veld en alle plaatsen ter beschikking. we parkeren bij een stroom punt en installeren ons. Bij het restaurant weten ze ons te vertellen dat de eigenaar tussen 17:30 en 18:30 ter plaatse zal zijn om te betalen, en ons de sleutel van het sanitair hok te geven. Helaas, zelfs na het bellen van het nummer wat aangegeven staat geen contact.

Maandag 12 november 2018.

‘s Morgens net als we eigenlijk ons klaar willen maken om te vertrekken stop er iemand op een scootertje om het sanitair schoon te maken. We blijven nog even wachten en als hij klaar is met poetsen komt hij onze kant op. Of we gisteravond zijn aangekomen en of we willen betalen. Als we vragen of we dan ook nog mogen douchen kan dat maar tegen betaling van een euro per persoon. We stemmen maar in en gaan snel douchen. We moeten toegeven het sanitair blok is prima en de douche maakt alles goed.

Dan snel op weg naar de volgende lokatie, iets ten zuiden van Berlijn hebben we CP Rastplatz Kahnfährhafen Wasserwander uitgekozen. In de navigatie geven we op dat we de kortste route willen om zo de snelwegen te mijden. Dit resulteert echter in het feit dat de navigatie dit wel erg letterlijk neemt. Als gevolg een route dwars door Berlijn, langs Unter den Linden, we zien de Branderburger Tor, de Alexanderplatz en nog meer toeristische attracties in centrum Berlijn.

Aangekomen bij de CP hebben we weer hetzelfde niemand ter plaatse en als we het aangegeven nummer bellen wordt er niet opgenomen. Gelukkig werkt de stroom en ja van de douche en WC zijn we niet afhankelijk. Nadat we staan gaan we een rondje door het dorp wandelen met onze Stella. Je merkt dat het buiten het seizoen is want alles is gesloten. Terug op de plaats kijken we dan maar naar Wereldreis op wielen en gaan lekker slapen.

Duitsland Krausnick-Gross Wasserburg Hymer Exsis i588
Duitsland Elbe Lenzen Rudower See Hymer Exsis i588

Dinsdag 13 november 2018.

Na het ontbijt is het tijd voor het einddoel van onze trip, Berlijn. In de stromende regen vertrekken we en de navigatie staat nog steeds op de kortste route, wel apart dat het niet dezelfde route is en helaas voor Robert wordt hij op een binnenweg ook nog geflitst.

Aangekomen bij CP Köpenicker Hof zetten we onze Hymer op een van de vele vrije plaatsen en maken we samen met onze Stella door de wijk Köpenick. De overige leden van 6Only zijn onderweg naar Berlijn en we spreken af bij de Mercedes-Benz Arena omstreeks 17:30.

Omstreeks half 5 begint het ineens te regenen en onweren. Gelukkig voor ons is het tegen kwart voor vijf bijna droog en we lopen snel naar het S-Bahn station. We pakken de S-Bahn naar stationWarschauer Straße. Omdat de rest van 6Only ook nog ergens iets is gaan eten pakken ook wij nog snel iets in de grote mall naast de Arena.

Dan snel door, de rest staat al in de rij te wachten. Om iets voor half 7 mogen we dan naar binnen. We nemen dezelfde plaats in als we de vorige keer stonden. Gezellig wordt er even bij gepraat en dan begint het concert. Bono blijft deze keer goed bij stem en we worden nog verrast doordat The Edge komt spelen op een verhoging vlak bij ons. Na het concert drinken we er nog een in een Gin cocktail bar, en wat bestellen we? Water, koffie en bier ?

Rond half 12 nemen we dan weer afscheid en pakken de S-Bahn naar Köpenick.

Woensdag 14 november 2018.

De wekker gaat om 05:00. Snel eruit Stella uitlaten, stroom afkoppelen en vertrekken. We willen voor de ochtend spits Berlijn uit zijn. Dit gaat boven verwachting prima en we zijn al een eind op weg richting Hannover als we stoppen voor ons ontbijt.

Het is tegen twee uur in de middag als we Lommel binnenrijden. We zijn weer thuis na toch wel een mooie trip zo laat op het jaar.

Duitsland Berlijn Köpenick Hymer Exsis i588