2019 | Back to the Old Days

Frankrijk | Spanje | Andorra

WOENSDAG 29 MEI 2019.

Morgen is het Hemelvaart,  en omdat we hebben beide vrij tot en met Pinksteren gaan we uiteraard een 10 tal dagen weg met onze mobilhome. We hebben lang gewacht met beslissen waar we heen zouden gaan omdat we zeker wilde weten dat we richting het mooie weer zouden vertrekken. Zoals het er nu uitziet gaan we een herhaling doen van een vakantie die we begin jaren ’90 hebben gedaan met een klein tentje.

Toen de tijd zijn we vertrokken voor een week naar Camping Les Marsouins in Argelès-sur-Mer waar we met vrienden verbleven. De tweede week zijn we dan door de Pyreneeën getrokken richting Biarritz en vandaar weer richting noorden naar Belgie. Omdat we op deze route ook dicht in de buurt komen van Camping Laguna in Empuriabrava, waar we jaren met de kinderen en de caravan zijn geweest, is het ook de bedoeling dat we daar ook langs gaan. Uiteraard is alles onder voorbehoud wat we willen ons van te voren niets opdringen.

We gaan ons laten leiden door het weer en wat we gaan tegen komen. Uiteraard zullen we verslag doen op deze website en via Instagram.

DONDERDAG 30 MEI 2019.

Omdat we eerst onze Romy nog van de trein moeten halen en uiteraard nog een bezoekje aan oma en opa moeten doen, zij gaan immers morgen verhuizen, is het al half 12 voordat we vertrekken. We hebben als doel om vandaag tot Uchizy te komen, dat ligt tussen Dijon en Lyon. We hebben daar vaker overnacht maar dan met de caravan toen we onderweg terug waren uit Spanje. Al met al nog zo’n 650 km.

We vertrekken met regenachtig weer richting onze bestemming voor vandaag. Langzaam maar zeker komen we steeds zuidelijker, het duurt echter tot 50 km voor Camping Le National 6 voordat het eindelijk open trekt.

Onder een heerlijk zonnetje arriveren we bij de camping. We worden vriendelijk ontvangen. Betalen in plaats van 24,40€ maar 18,40€ dankzij de ACSI kaart en mogen een plekje zoeken op het terrein.

Frankrijk Uchizy Camping Le National 6 Hymer Exsis i588
Frankrijk Uchizy Saone Hymer Exsis i588

We parkeren de mobilhome aan het water. De camping grenst namelijk aan de Saône. Naast ons staan een paar Duitsers die hier zijn om te vissen, aan de andere kant wat fietsers die op fietsvakantie zijn. We installeren ons en  genieten nog even van de laatste avond zon. We eten nog een soepje en dan is het Stella time.

We wandelen over de camping langs de Saône en gaan via een omweg terug naar onze plaats. Onderweg zien we vlak bij onze plaats nog een ooievaarsnest in een boom. Tussen de takken door zien we de ooievaar zitten. Terug bij de camper is het al wat afgekoeld en nadat Robert een douche heeft genomen nemen we plaats in de mobilhome en spelen een spelletje regenwormen. Tegen half twaalf gaan we naar bed.

 

VRIJDAG 31 MEI 2019.

Omstreeks acht uur werden we wakker. Het is een stralende dag. Snel een ochtend wandeling met Stella, een baguette halen, en dan met zijn drieën gezellig in het ochtend zonnetje ontbijten. Na het ontbijt nog een bakkie koffie, de afwas doen en we kunnen vertrekken.

Vandaag hebben als doel de Camargue in het zuiden van Frankrijk. Een kleine 400 km echter willen we dit doen over route national. Dus zonder snelwegen en tol. De route is prachtig alleen gaan we er wel tot 19:00 uur over doen als we ons doel willen halen. In de buurt van Lyon besluiten we dan ook om de grote baan door de stad te nemen om wat tijd te winnen.

Ruim onder Lyon pakken we dan de route national weer op richting het zuiden. Onderweg stoppen we bij een Intermache om wat boodschappen te doen, en bij Gorges du Doux stoppen we langs de wijnvelden om te lunchen.

Omstreeks 19:00 komen we dan aan in Montcalm. We parkeren op een gratis CP, Caveau du Chene,  waar we zonder voorzieningen kunnen overnachten. Het is er druk, we staan hier met een 15 tal mobilhome’s op een wei achter een winkeltje waar men regionale producten verkoopt. Uiteraard gaan we even shoppen en kopen een wijntje, wat toastjes, een eenden paté, een vis tapenade en een worst. Dit word gelijk ons avondmaal.  Na het eten lopen we  met Stella nog even door de wijnvelden, spelen nog een spelletje en dan is het tijd om te gaan slapen.

Frankrijk Georges du Doux Hymer Exsis i588
Frankrijk Camargue Montcalm Caveau du Chene Hymer Exsis i588
Frankrijk Camargue Montcalm Caveau du Chene Wijnvelden Hymer Exsis i588

ZATERDAG 01 JUNI 2019.

We worden rond 08:00 wakker. Omdat er in de buurt geen bakker is en ook een broodjes service ontbreekt nemen we nadat Jeannette Stella heeft uitgelaten een toetje en maken we  ons klaar om te vertrekken. Ons doel vandaag is Camping Laguna in Empuriabrava, Spanje.

We zijn nog maar net onderweg of we zien de eerste flamingo’s, die zijn we gister niet zijn tegen gekomen. We rijden lekker verder langs de kust en ondanks wat zoeken komen we aan kan Marseillan plage. Hier bezoeken we Camping Robinson, waar Jeannette vroeger jaren heeft gekampeerd met haar familie. Ook Robert is hier in het verleden al tweemaal geweest dus het is leuk om nog eens terug te zien.

We besluiten de grote weg verder te nemen tot ongeveer Perpignan. Net daarna pakken we weer de binnendoor route richting Argeles-sur-mer. We komen nog langs Camping Les Marsouins waar we in het verleden ook nog hebben vertoefd.

Langs de kust rijden we door naar Spanje. Eenmaal bij Cerbere nemen we nog een soepje voordat we Spanje in trekken. In de buurt van Rosas stoppen we bij het ons bekende Cellar Espelt om wat olijfolie in te slaan. Eenmaal in Empuriabrava stoppen we nog bij supermarkt om wat boodschappen te doen en gaan dan door naar Camping Laguna.

Op de camping installeren we ons op plaats 913. Een mooie plek dicht bij het strand. Dan is het tijd om met onze Stella te gaan wandelen. Ze had er vandaag ook even genoeg van, ze was het rijden beu. Dus lekker naar het strand waar ze zich prima kan uitleven.

Eenmaal terug krijgen we toch wel honger het tenslotte al weer 19.00 uur geweest. We hebben onze zinnen gezet op de heerlijke paella van de camping, maar helaas moet je die ’s middags al bestellen. Dan maar zelf iets klaarmaken, gelukkig hebben we nog genoeg in de camper en worden het wraps. Gelijk een mooie gelegenheid om de nieuwe gasaansluiting die we hebben laten plaatsen bij de LPG installatie.

Na het eten en de afwas nemen we nog een heerlijke douche en maakt Robert zich op voor de  Champions League finale tussen Tottenham en Liverpool. De wedstrijd is niet erg hoogstaand, maar Liverpool wint uiteindelijk met 0-2. Tijd om te gaan slapen.

Frankrijk Marseillan Plage Camping Robinson Hymer Exsis i588
Frankrijk Pyreneeen Cerbere Hymer Exsis i588
Spanje Empuriabrava Camping Laguna Kitesurfen Strand

ZONDAG 2 JUNI 2019.

Om half 7 worden we wakker van Stella, ze moet overgeven. Robert neemt haar vlug mee naar buiten terwijl Jeannette het kleedje binnen schoon maakt. Het is nog wat te vroeg dus duiken we snel nog even ons bed in.

Omstreeks half 9 staan we dan maar op. Eerst maar even met Stella het strand op waar ze heerlijk kan ravotten en zwemmen. Daarna het bekende Laguna ritueel, Robert haalt een baguette, Jeannette dekt de tafel en zet koffie.

Na het ontbijt en het wassen vertrekken we richting Empuriabrava. Voor ons zo’n bekend terrein, we zijn er met de caravan al verscheidene keren geweest. We steken de Muga overeen lopen met Stella richting de boulevard. Het valt gelijk op dat veel mensen met een roze t-shirt lopen. Er blijkt een loop evenement te zijn tegen borstkanker.

Op de boulevard kopen we nog twee shirts voor Robert voordat we Tony’s belanden. Tony’s is een tapas bar waar we al vaker zijn geweest. We drinken een pintje en bestellen wat te eten. Daarna is het tijd om terug te gaan want we willen vanavond paella en dat moeten we gaan bestellen.

Terug op de camping bestellen we de paella en lopen een rondje over het terrein. Er is in de vijf jaar dat het geleden is dat we hier voor het laatst waren niet veel veranderd, buiten dan dat zaken zijn opgeknapt.

De middag brengen we heerlijk door voor de camper, heerlijk rustig met een drankje en een spelletje. Zelfs Stella is moe, en niet helemaal in haar hum. Ze is uitzonderlijk rustig en blijft rustig liggen.

Tegen de avond pakken we een douche en word het stilletjes tijd om de paella te gaan halen. Helaas is er iets verkeerd gegaan en moet Robert 20 minuten langer wachten. Dat word opgelost met een lekkere sangria en als die op is staat de paella pan klaar. De paella is nog steeds zo lekker als 5 jaar geleden!!

 Na de afwas drinken we nog iets gaan dan naar bed.

Spanje Empuriabrava Camping Laguna Strand Stella Hymer Exsis i588
Spanje Empuriabrava Camping Laguna Strand Plaats Hymer Exsis i588

Maandag 3 juni 2019.

Rond half negen schieten we wakker, Romy heeft vandaag examen dus we moeten een kaarsje branden op de goede afloop. Na het ontbijt maken we ons klaar om te gaan wandelen.

Camping Laguna grenst aan het natuurgebied Aiguamolls de l’Emporda. We waren er al vaker geweest en steeds verrast door wat we tegen kwamen. Uiteraard niet de ooievaars want die zijn er daar in overvloed.

Rond 11 uur dus op pad. Helaas is het in het in het voorseizoen niet zo droog, dus het was even zoeken om op het juiste pad te komen. Maar eenmaal gevonden gaat het prima, al snel zien we de eerste witte reigers, een steltloper en een hoop koeien. Bij de eerste vogelhut zien we de eerste ooievaar vissen en kikkers vangen ook een slang zien we over zwemmen. Even later bij de volgende hut zien we wat schildpadden en tot onze verbazing ook een bever.

Even later zien we een andere wandelaar staan te fotograferen, al snel ziener dat het bijen eters zijn. Wat een mooie vogel!! We wandelen langzaam verder en  komen bij het ooievaars bos. Vele ooievaars zitten op hun nest waar we ook wat jongen zien. Als we dan bijna weer bij het strand zijn zien we nog een hele tros Flamingo’s, onze dag kan niet meer stuk. Bij camping Nautic Almata drinken en eten we iets voordat we het stuk langs de zee terug lopen. Na bijna 12km zijn we weer terug bij de mobilhome.

De rest van de dag doen we niet veel meer, we hangen wat rond bij de camper, douchen en eten nog iets voordat we gaan slapen. Morgen vertrekken we richting Andorra.

Spanje Empuriabrava Aiguamolls de l'Empordà Steltkluut Hymer Exsis i588
Spanje Empuriabrava Aiguamolls de l'Empordà Bever Hymer Exsis i588
Spanje Empuriabrava Aiguamolls de l'Empordà Bijeneters Hymer Exsis i588

Dinsdag 4 juni 2019.

Vanmorgen redelijk vroeg wakker geworden. Na onze dagelijkse start van ontbijten en wassen kunnen we alles, voor zover je twee stoelen en een tafeltje alles kunt noemen, inpakken. We doen nog even snel de afwas, rollen de stroom kabel op en vertrekken dan richting Andorra.

Jeannette heeft de navigatie zo ingesteld dat we geen tol en snelwegen nemen. Al snel komen we er achter dat dit via Frankrijk zal zijn dus eerst nog maar even tanken in Spanje, dat scheelt toch snel zo’n 20 cent de liter en we gaan het met deze tank niet redden tot Andorra.

Het is een mooie rit, en al vrij snel rijden we al echt tussen de bergen in de Pyreneeën. Schitterende vergezichten links en rechts. De laatste resten sneeuw op de toppen komen steeds dichter bij. Rond de middag komen we bij de grens met Andorra, onze voorganger een Fransman luistert niet goed naar de douanier en wordt vriendelijk toch streng toegesproken. Hij mag zijn kofferklep open doen maar dan toch verder. De man lacht vriendelijk naar ons en wij mogen rustig onze weg vervolgen. 

Eenmaal in Andorra la Vella klopt de navigatie niet meer. Op de plek die Jeannette heeft ingegeven is geen camping. Even rondkijken en uiteindelijk vinden we de ingang van Camping Valina op zo’n 200 meter verder.

We worden vriendelijk ontvangen, en mogen een plek uitzoeken op deze nette terrassen camping. Het is nog niet druk en we zoeken een plekje. Als we zijn geïnstalleerd wandelen we met Stella richting de stad. Het is een 10 minuten stappen en dan zien we de eerste winkels verschijnen.

Bij en pharmacerie koopt Jeannette een nagelschaar, Voltaren gel en pillen. Wat verderop worden de sigaretten voor Luuk ingeslagen, en dan op naar het HardRock cafe. We hebben er namelijk een sport van gemaakt om zoveel mogelijk HardRock cafe’s te bezoeken, ten eerste omdat je er redelijk goed kan eten, maar ook om toch al die spullen van bekende rock sterren te zien.

Helaas bij het cafe in Andorra geen terras omdat men buiten op het plein aan het verbouwen is, maar onze Stella mag wel mee binnen. Het is nog erg rustig maar dat zal te maken hebben met het feit dat het pas kwart over 4 is. Alles is nu net pas weer open na de siësta. Omdat we vanmiddag nog niet hebben geluncht, bestellen we nu dan ook gelijk maar iets te eten bij het drinken. Robert uiteraard een trio combo en Jeannette een hamburger. Als we vertrekken kopen we eerst nog een HardRock trui voor Romy.

Onderweg terug word er nog een vingerhoedje en wat bodylotion voor Jeannette ingeslagen en lopen dan gepakt en gezakt terug naar de camping. Bij de camping hebben we rust, nog een spelletje wat douchen en dan redelijk op tijd naar bed. Morgen trekken we weer verder door de Pyreneeën.

Frankrijk Pyreneeen La Perche Hymer Exsis i588
Andorra La Vella Centrum Hymer Exsis i588
Andorra La Vella Hard Rock Cafe Hymer Exsis i588

Woensdag 5 juni 2019.

Het is alweer 10 uur geweest als we ons ochtend ritueel achter de rug hebben. We hebben afgerekend en vertrekken dan richting Col d’Aspin, dat is ons doel vandaag. We zijn nog maar net onderweg of we komen langs een grote LeClerc supermarkt. Omdat we nog een het ander nodig hebben stoppen we maar even.

Eenmaal binnen kijken we onze ogen uit, wat een grote supermarkt. Het lijkt de Hanos bij ons wel. We doen onze boodschappen en nemen ook wat flessen drank mee, die zijn hier wel erg goedkoop. Daarna nog even tanken voor een schappelijke prijs en we kunnen richting Spanje.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, we worden bij de grens aangehouden en moeten verschillende deuren openen en alles laten zien. We knepen hem toch wel een beetje maar gelukkig mogen we gewoon door.

Al snel doemen de eerste cols op, het is behoorlijk klimmen en dalen. Helaas komen ook de eerste regendruppels. Boven op Port de la Bandigua waar we iets eten zitten we zelfs in de sneeuw en hagel.

Langzaam komen de beroemde cols eraan. Als eerste gaan we over de Col de Peyresourde, waarna we langzaam omhoog klimmen naar de Col d’Aspin. Hierboven op de top zien we twee vale gieren staan die helaas snel wegvliegen als we stoppen. Niet lang daarna zien we een arend vlak voor ons voorbij vliegen. Dan maar rustig naar beneden, op zoek naar de camperplaats Station touristique de Payolle. Het is even zoeken maar dan vinden we de plek toch, er staan nog zo’n 7 Fransen maar dat mag de pret niet drukken. Het blijkt een heerlijke plek. We wandelen een rondje rond het meertje bakken een pizza op de skotel en genieten van de rust en de natuur met koeien om ons heen.

Frankrijk Pyreneeën Lac du Payolle Col d'Aspin Hymer Exsis i588
Frankrijk Pyreneeen Tourmalet Hymer Exsis i588

Donderdag 6 juni 2019.

Als we wakker worden en buiten staan is het nog mooier dan gister. Het wolkendek is open getrokken en boven ons zien we de bergtoppen met sneeuw. Wat een heerlijk plaatje. Helaas voor ons zien we geen bakker langs komen en we besluiten dan maar te vertrekken.

We dalen de Aspin verder af en beginnen aan de Col de Tourmalet. Deze is nog indrukwekkender als de cols hiervoor. Onderweg naar boven rapen we de fietsers een voor een op. Boven op de top stoppen we even om te genieten van het uitzicht en niet veel later dalen we af richting Lourdes. Onderweg zien we nog de borden die verwijzen naar bekende cols als Luz Ardiden en Hautacam.

Een fout ingegeven coördinaat is waarschijnlijk de oorzaak van een ritje over een smal bergweggetje. Na het juist ingeven van de coördinaten worden we vakkundig naar Lourdes geleid. We parkeren de mobilhome en gaan te voet naar La Grotte. Helaas mag onze Stella niet mee naar binnen dus gaat Jeannette alleen het tonnetje (wat we zojuist gekocht hebben) vullen met water.

Robert loopt met Stella terug het winkelstraatje in en pakt wat te drinken op een terras. Als Jeannette er weer is zoeken we een plek om iets te eten.  Na het eten gaan we terug naar de camper en vertrekken richting noorden.

We besluiten om via de tolweg te gaan richting Oradour sur Glane. Omdat het toch ruim 400 km is zien we wel hoever we komen. Tegen 19:00 uur proberen we op zo’n 100 km van onze bestemming een overnachtingsplek te vinden. De eerste die we op het oog hebben is gesloten om zeven uur en het is nu 5 over. De tweede plek die we aandoen is vol.

Dan maar door naar Oradour sur Glane. Om half negen komen we daar aan en vinden nog een plekkie. We installeren ons, eten iets en kijken naar Engeland – Nederland de halve finale van de  Nations League. Morgen op tijd eruit en naar het stadje kijken.

Frankrijk Lourdes Musee de Cire Hymer Exsis i588
Frankrijk Lourdes La Grotte Hymer Exsis i588

Vrijdag 7 juni 2019.

Het heeft de hele nacht geregend en als we opstaan regent het nog steeds. Nadat we gewassen zijn en Stella hebben uit gelaten besluiten we maar naar het oorlogsdorp te rijden. Onderweg even stoppen bij de boulangerie voor een baguette en dan 5 minuten later staan we op de parking bij Oradour sur Glane. We lopen richting de ingang maar wat blijkt, honden mogen niet binnen.

Ok, dan niet, we lopen nog wat buiten langs het toch wel indrukwekkende dorp en gaan dan maar ontbijten in de mobilhome. Na het ontbijt besluiten we dan maar te vertrekken omdat het toch blijft regenen. We gaan dan maar richting Honfleur te rijden het is toch bijna 500 km maar ok als het toch regent. Tegen een uur of half 5 stoppen we bij Camping du Phare in Honfleur, er is nog plaats genoeg en we parkeren onze camper op de toegewezen plaats. Helaas begint het alweer te regenen dus we wachten even met een bezoek aan het centrum. Rond een uur of zes gaan we dan toch richting het dorp, we hebben toch wel trek en lopen door de mooie kleine straatjes van Honfleur richting het centrum om ergens een restaurantje te vinden. Onderweg worden we verschillende keren aangesproken door mensen over wat een mooie hond Stella toch wel is. Veelal door Amerikanen die hier zijn voor de festiviteiten voor 75 jaar D-Day. Helaas begint het weer te druppelen en waait het behoorlijk, snel gaan we een brasserie in en tot ons genoegen is ook Stella welkom.

We bestellen een menu en een flesje wijn en zijn uitermate verrast door de heerlijke Fruit de Mer plaat vooraf. Het blijft buiten wat regenen en waaien als we terug naar de Camping wandelen. Terug bij de mobilhome kijken we nog wat tv en gaan dan slapen. We hebben besloten om er nog een dagje aan vast te plakken in Honfleur. Er is morgen markt!!

Frankrijk Oradour sur Glane Monument Hymer Exsis i588
Frankrijk Oradour sur Glane War Village
Frankrijk Normandie Honfleur Haven Regen Hymer Exsis i588

Zaterdag 8 juni 2019.

Om 8 uur schiet Jeannette wakker. De bakker zou bij de ingang staan. Snel gaat ze er uit, neemt Stella mee en komt even later met een baguette terug. We doen het lekker rustig aan en een twee uur later lopen we richting het centrum.Al snel komen we de eerste kraampjes van de markt tegen. Het lijkt een behoorlijke markt, evenals het centrum van Honfleur. Waar we gisteravond even snel ergens op een pleintje hebben gegeten lopen we nu veel leuke straatjes door in het centrum van het stadje.

Vele leuke restaurantjes langs het haventje, en de markt is verdeeld over de vele leuke straatjes en pleintjes. Als het weer wat dreigender word nemen we snel plaats op een terrasje onder een luifel. Na een drankje gaan we verder, onderweg kopen we nog een portie paella voor Romy en gaan we op zoek naar een supermarkt voor wat boodschappen.

Bij een Intermache vinden we wat we nodig hebben en gaan dan terug richting camper. Honfleur en het marktje waren zeker de moeite waard. Bij de mobilhome ruimen we de boodschappen op, en zetten de stoelen en de tafel buiten. Het zonnetje schijnt en we lezen wat.

Tegen het eind van de middag nemen we Stella nog eens mee op stap naar het strand wat ook zeer dicht bij de camping ligt. We steken de weg over over een parkeer terrein en lopen dan door een leuk parkje naar het strand. We hebben van hieruit een mooi zicht op Pont de Normandy, de grote tolbug over de Seine. Helaas mogen hondjes niet op het strand dus lopen we rustig terug.

Vanavond eten we spaghetti en kijken we onze ogen uit als we de buren telkens de deur van de camper openen om wat afval op de grond te gooien (verpakking van het vlees, pak vla, pudding bakjes enz..) Even later ruimen ze dan alles op in een zak die ze dan weer binnen zetten.Tegen de avond kijken we nog wat darts op tv waar Nederland wint van Polen en dan is het tijd om te gaan slapen. Morgen gaan we terug naar huis.

Frankrijk Normandie Honfleur Haven Hymer Exsis i588
Frankrijk Normandie Honfleur Pont de Normandy Hymer Exsis i588