2019 | La Planche des Belles Filles

Woensdag 10 juli 2019

Aan het eind van de middag als iedereen klaar is met werken word de mobilhome gestart, Tom en Johan worden opgepikt en we kunnen vertrekken richting de Tour de France. Onze bestemming is La Planche des Belles Filles de finish plaats van de 6e etappe dit jaar.

Het is de bedoeling dat we het stuk in een keer rijden en te kijken of we nog ergens bij de finish kunnen staan. Als we echter tegen half elf het eerste stuk van het parcours bereiken geven we die hoop al snel op. Op elk klimmetje waar we over rijden staat het al vol met mobilhomes dus we verwachten dat dit op La Planche des Belles Filles zeker niet minder zal zijn.

In de buurt van Servance geeft Tom, die de gazet bij heeft, aan dat hier nog een mooi klimmetje van zo’n 3 km is. Misschien is dit wel iets om te kijken of er nog ergens een plek is. Eenmaal in het dorp draaien we links af omhoog. Na zo kilometer zien we nog ergens wat ruimte tussen de wirwar van mobilhomes, helaas staan we daar zo schuim dat dit geen zin heeft, verder omhoog dus. Na ruim 5 kilometer omhoog te hebben gereden komen we in Miellin. Hier zien we in het donker een weiland met wat mobilhomes. Op goed geluk rijden we het weiland op en vinden tot groot genoegen nog een plekje tussen de rest. Tevreden dat we dan nog een plekje hebben gevonden boven op de klim trekken we eerst maar eens een pintje open! Op een mooie dag morgen. Het is toch alweer tegen 04:00 als we gaan slapen.

Donderdag 11 juli 2019

Als we ‘s morgens wakker worden en deur van de camper opendoen kijken we toch wel raar op. Het is net een camping, vol met mobilhomes, kraampjes met wielerartikelen, mobiele wc’s, bij de boerderij langs het weiland een heuse bar. Maar het mooiste is dat we niet boven op de klim staan echter aan de voet van het steilere gedeelte van Col de Cheveres een klim van 3,5 km.

Na het ontbijt kijken we wat rond, we lopen een stuk de klim op om te zien waar we straks kunnen gaan staan. Het word drukker en drukker langs het parcours. We besluiten rond de middag wat te gaan barbecueën voordat de tour langs komt. Als we gegeten hebben wordt het tijd om lang het parcours te gaan staan. we lopen een kilometer omhoog en zetten ons langs de kant van de weg.

Het is heerlijk weer en de korte nachtrust breekt bij een enkeling toch op. Maar als dan als eerste de tourcaravaan voorbij komt is iedereen al weer wakker. Van de koers horen we weinig, we hebben geen internet dus kunnen niks volgen. Van enkele Fransen met een radio horen we dat er een kopgroep weg is met wat Belgen. Als snel zien we de helicopters dichterbij komen, Thomas de Gendt schijnt op kop te liggen.

Op het moment dat ze langs komen is het inderdaad de Gendt die voorop rijdt gevolgd door een versnipperde kopgroep en daarachter het peloton en wat achterblijvers. Op het moment dat de laatste coureur door is lopen we snel terug naar de mobilhome om de rest van de koers te volgen op de TV. Zodra we beeld hebben blijkt dat Thomas al lang is ingelopen. Uiteindelijk is het Dylan Teuns, die ook in de kopgroep zat, het haalt.

We pakken snel alles in en vertrekken van onze plek op het weiland richting Belfort waar morgen de start zal zijn van de 7e etappe, een rit van 230 km naar Chalon-sur-Saône. We worden netjes langs het parcours naar beneden geleidt en het duurt niet al te lang als we parkeren op Aire de Camping-Car l’Epide. We lopen gelijk richting het centrum en zien al gauw dat we prima staan voor de start morgen. We wandelen langs het fort van Belfort en eten wat op Place d’Armes bij Le bar à vins du Lion en gaan dan terug richting de mobilhome. We drinken nog iets kijken wat TV totdat Robert toch nog een mooi routebord wil hebben van de Tour. Nadat deze is gescoord is het tijd om te gaan slapen.

Vrijdag 12 juli 2019

Na een goede nachtrust zijn we alweer vroeg op. We besluiten in Belfort iets te eten voor ontbijt en gaan dus al op tijd richting de start. Het is al een drukte van jewelste. We wringen ons door de menigte en vinden ergens dicht bij de start een plek om te ontbijten bij La Voile Sucrée. Dan wandelen we verder naar het renners kwartier, we moeten wel even wachten maar dan arriveren de bussen van de verschillende ploegen. We zien onder andere Dylan Teuns de winnaar van gisteren maar ook de belgische toppers zoals Greg van Avermaet en Wout van Aert.

Tegen de tijd dat de start is zijn we alweer richt mobilhome gewandeld en hebben plaats genomen bij Porte de Brisach waar we de renners voor de laatste keer zullen zien deze trip. Als alles weer voorbij is is het tijd om terug richting huis te gaan, maar niet zonder nog een tussenstop in Diekirch. Zowel Tom als Johan hebben in het verleden al twee keer Diekirch – Valkenswaard gefietst, een toch van 260 km en we willen graag nog een keer kijken hoe het daar nu is.

In de loop van de middag komen we aan bij Camperlocatie Diekirch, de camping waar de dag voor de toertocht ‘s avonds ook altijd een receptie is. We checken in en krijgen te horen dat het dit weekend feest is in de stad. Uiteraard kijken we eerst naar de finish van de etappe van vandaag die gewonnen wordt door Dylan Groenewegen en vertrekken dan richting centrum.

Van feest is nog niet veel te zien, we belanden op Place de la Libération waar we al eens eerder zijn geweest en gaan wat eten bij Café Dikkricher Stuff. We drinken nog wat bij wat andere cafe’s maar van echt een feest is geen sprake. We besluiten dan ook terug naar de camperplaats wandelen. Onderweg komen we dan nog langs wat straatjes waar allerlei tentjes klaar staan maar ook hier geen volk. We besluiten er toch nog maar een te drinken en van het een komt een ander. We nemen er nog een een het word drukker en drukker, en gezelliger en gezelliger!!

Aan alles komt een eind en we vertrekken dan toch richting ons bed. Als we dan de rivier de Sauer overzijn en de straat van de camperplaats in lopen horen we nog live muziek bij Cafe Riva, uiteraard zijn we nieuwsgierig genoeg om even te gaan kijken. Ook hier is het nog zeer gezellig en we kunnen zelfs verzoeknummers neerleggen bij de band die aan het spelen is. Helaas komt ook hier een eind aan en gaan we nu echt terug naar de mobilhome. Morgen rijden we weer naar huis!