2018 | 6Only | Zuid-Afrika - Week 1

6Only| Zuid-Afrika
Week 2Week 3

Dinsdag 23 januari 2018

Vandaag om half zes zijn we vertrokken uit Lommel richting Schiphol. Al snel kwamen we ter hoogte van Den Bosch erachter dat de keuze om te overnachten in de buurt van Schiphol een goede was. File! Dat wil je niet als je ‘s morgens vroeg op weg ben om een vliegtuig te halen.

Al met al zijn we toch rond half acht bij het van der Valk hotel aangekomen. Inchecken en om acht uur konden we aan tafel!

Woensdag 24 januari 2018

Kwart voor 6 de wekker! Snel een douche pakken want we hebben om 6:30 afgesproken aan het ontbijt.

Na een goed en stevig ontbijt is het tijd om de koffers op te halen. De kamer sleutel inleveren en om 7:20 staat de bus transfer klaar om ons naar Schiphol te brengen.

Wat er aan de hand is op Schiphol weten we niet maar alle deuren gaan automatisch voor ons open. De koffers een nieuwe balie wordt geopend. BIj de handbagage mogen we ook een verkorte rij nemen. Al met al zijn we binnen een half uur door alle controles heen.

Nu is het wachten tot we kunnen boarden.

Tot vanavond in Kaapstad!!

Zuid-Afrika van der Valk Vertrek 6Only
Zuid-Afrika Schiphol Vertrek Social Media 6Only
Zuid-Afrika KLM Vliegtuig Vertrek 6Only

Donderdag 25 januari 2018

Na een voorspoedige vlucht zonder vertraging zijn we geland in Kaapstad. De douane duurde wat langer maar ook daar zijn we door heen geraakt. Eenmaal de koffers opgehaald werden we opgewacht door onze taxi die ons naar onze B&B zou brengen.

Na een rit van een half uurtje langs een township en het stadion zijn we aangekomen bij Sweet Orange Guesthouse. Een mooi oud authentiek huis. We hebben drie mooie kamers op de begane grond, en zo te zien zijn we de enige hier.Onze reisorganisatie heeft het goed met ons voor want er staat een fles witte en een rooie wijn klaar! Heerlijk om te toasten op het begin van ons verlof!

Zuid-Afrika Kaapstad Sweet Orange Guesthouse Aankomst 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Sweet Orange Guesthouse Slaapkamer 6Only

Victoria Road

Onze eerste nacht in Kaapstad zit erop. Na toch wat klachten van andere bed & breakfast bewoners over geluidsoverlast zijn we dus toch maar braaf gaan slapen. Om 08:00 uur de wekker want om 09:00 zou onze auto komen.zou komen, want om 08:15 stonden ze al aan de deur. Een spik splinter nieuwe Volkswagen transporter T6. Eenmaal alles afgehandeld snel naar het ontbijt.

Een super ontbijt. In de gezellige keuken worden we vriendelijk van alles voorzien, eitje, smoothie, yoghurt met fruiten nog veel meer! Eten op dan snel maar eens Zuid Afrikaanse Rand gaan halen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Bij de eerste ATM lukt het niet dan maar naar de volgende waar het met wat horten en stoten toch lukt.

Voorzien van geld gaan we op pad. Aangezien het weer er prima uitziet willen we naar de Tafelberg. Vanaf de B&B gaan we via Victoria Road richting zuiden. Als snel passeren we Clifton Beach, het eerste parelwitte strand met blauwe zee. We kunnende verleiding niet weerstaan, auto aan de kant en de trappen af naar het zand. De eerste kreten van nu heb ik het echte vakantie gevoel volgen nu snel.

Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg Panorama 6Only

Op naar de Tafelberg, Veerle roept al snel dat hij in de wolken zit. Eenmaal daar blijkt dat de wind boven te fel is en de gondel niet gaat. Dan maar een rondje rond Lion’s head en naar Camps Bay om iets te drinken bij het Hard Rock café en te kijken wat we nu gaan doen. We besluiten nog iets te eten bij het Hard Rock café en dan door te gaan naar Boulders Beach en Cape of Good Hope.

Onderweg naar de Pinguïns van Boulders Beach nemen we de Chapmans Peak Drive, een super mooie route langs de ruige kust met parelwitte stranden.

Boulders Beach valt op zich tegen, veel te commercieel geworden. Maar uiteindelijk we de pinguïns gezien en we hadden het niet willen missen!

Zuid-Afrika Kaap de Goede Hoop Groepsfoto 6Only

Door naar Cape of Good Hope. Ook daar weer betalen om het park in te komen. Niks is voor niks hier

In het National park rond Cape of Good Hope komen we voor het eerst in aanraking met wat wildlife. Als eerste een aantal zeehonden op de kaap, en wat anti lopen. Daarna nog een aantal vervelende apen en als slot nog een aantal walvissen. Uhh bij navraag bleken dat toch wat Rocks in de zee te zijn ?, en nee Tom geen rog. Op de terugweg komen we in het park nog meer antilopen en apen tegen, en Johan spot nog een rotsblok, al leek die volgens hem wel heel erg op een Zebra.

Eenmaal terug bij de B&B gaan we snel nog iets eten in de buurt waarnaar we “thuis” er nog ene drinken. Schol!!

Zuid-Afrika Kaapstad HardRock Cafe 6Only
Zuid-Afrika Kaap de Goede Hoop Aap 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Chapmans Peak Drive 6Only

Vrijdag 26 januari 2018

Het begint al te wennen, 08:00 de wekker. Snel eruit wassen en naar het ontbijt want er is er een jarig!! Met zijn vijven zitten we al aan tafel als onze jarige Gwennie binnenkomst. Gelijk wordt het “ Lang zal leven” uit volle borst gezongen

Dan maakt Stephan zijn entree, waarschIjnlijk de eigenaar, maar zeker een gay. Verder niks op aan te merken het blijkt een toffe gezellige vent. Hij regelt voor ons gelijk de excursie naar Robben eiland en als we vragen waar we een goed verjaardagsmaal kunnen eten is hij ook niet te beroerd om gelijk met veel bombarie te reserveren in een naar zijn zeggen goed visrestaurant, La Perla aan de boulevard.

Gedaan met Stephan en het ontbijt, we zijn hier om iets te zien. Table Mountain schijnt vandaag wel open te zijn, dus ‘there we go!!’ Eenmaal aangekomen bij de kabelbaan die ons naar boven moet vervoeren schrikken we toch wel, een superlange rij en dat alleen voor als je al tickets heb. Snel beslissen we, Robert en Veerle gaan eerst tickets halen en de rest schuift al aan in de rij voor de gondel. Al met al valt de wachttijd nog wel mee, zeker als we eenmaal boven zijn is dat snel vergeten.

Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg Robert Fotograaf 6Only

Wat een uitzicht!!! Echt een topper, dit hadden we nooit willen missen, boven zien we ook onze eerste Dassies, vergelijk het maar met een uit de kluiten gewassen cavia. Ook zien we nog wat Kolibries. Na een mooie wandeling een drankje en een Magnum dalen we weer af naar beneden.

Op naar Waterfront voor een hapje. We vinden ons plekje bij de Scottish Ale House. Ik twijfel over het bier van de tap gezien de biervaten als pisbak Onze jarige job wil graag vis en Jeannette offert zich op om samen met Gwennie the sea food platte te bestellen.

Na de goede lunch gaan we verder over Waterfront een modern winkel centrum cq promenade aan de haven. In het water zwemmen de zeehondjes vrolijk rond.

Alarm!!! Jeannette moet naar de wc, wel (opzet of niet) heel toevallig precies als we langs Den Anker, een Bels café restaurant, lopen ? Met tegenzin (NOT) gaan we op het terras zitten. Op de bier kaart staan alleen Belse bieren, wat vervelend. Omgerekend 3 euro voor een St Bernardus Abt 12, de Duvel en de Donkere Achel zijn net iets minder

Tijd om terug te gaan naar de B&B voor een douchke want we moeten zo gaan eten. Omdat de jarige wat meer tijd nodig heeft dan de rest genieten we nog even van een pintje en een spelletje uno op het terras.

Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg Gondel 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg Dassie 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Waterfront Den Anker 6Only

La Perla

De verjaardag van Gwennie, te voet gaan we naar restaurant La Perla. Een mooi restaurant sjieker als we al gehad hebben. Een goede fles witte wijn uit Stellenbosch gegrilde kreeft voor Veerle en Robert, ravioli met Kreeft voor de jarige en Jeannette, zalm voor den Baai en Tom aan de scampi’s, een echt verjaardags menu!!! Na het dessert van een Limoncello tot de Italiaanse kisses van Gwennie belanden we in de kroeg naast het restaurant.

Gwennie en Johan willen er nog een trakteren, het worden Stella’s, Gin Tonic en een water, totdat Veerle er achter komt dat zij de enige is zonder alcohol. Een extra Gin Tonic is het gevolg.

Ook worden we voor het eerst aangesproken op onze taal een Afrikaanse en een Zwitserse Afrikaanse komen bij ons staan om even Vlaams te praten.

Na een tweede traktatie van de jarige moeten we terug maar de B&B want dit verhaal moet voor 12 uur de deur uit. Morgen staat hopelijk Robben eiland en een duik in de oceaan op het programma.

Welterusten!!

Zuid-Afrika Kaapstad La Perle 6Only

Zaterdag 27 januari 2018

De dag begint met een tegenvaller, alle trips naar Robben eiland zijn gecanceld. Om zeker te zijn dat we ons geld terug krijgen gaan we eerst naar de Nelson Mandela Robben eiland gateway om te vragen hoe dit gaat. Gelukkig hoeven we niets te doen en zal dat automatisch gaan. Dan nog maar even over Waterfront. Veerle krijgt al snel dorst en we belanden bij the Scottish Ale House waar we gister ook al zaten.

Tegenvaller nummer twee!! Voor 11:00 wordt er geen alcohol geschonken Dan maar een Cola Zero en water. Gelukkig zitten we er om elf uur nog. Een Mitchel’s Beer Tasting voor Gwennie is het gevolg. Uiteraard gesteund door de mannen met een traditionele Stella!!

Door naar Bo-kaap. Een wijk in Kaapstad met allemaal gekleurde huisjes. Zodra we de wijk binnen rijden blijkt al gauw dat de meerderheid het niet echt ziet zitten om hier rond te wandelen. Er lopen te veel locals. Laten we het daar op houden. ?

Zuid-Afrika Kaapstad Muizenberg Badhuisjes 6Only

Dan maar verder naar Muizenberg, ook daar zouden fel gekleurde huisjes, maar dan in de vorm van strandhuisjes staan. Wat er ook staat is de inmiddels bekende harde wind. Dus eerst maar snel de Primi binnen voor een lunch.

Na de lunch gaan we richting strand, het is hier echt een surfers paradise. Veel surfers en kite surfers hebben de golven ingenomen. Na een paar honderd meter komen we dan bij de gekleurde strandhuisjes. Toch wel een mooi gezicht op dat witte strand.

Terug in de auto volgen we kust en komen door Kalk Bay. Dat ziet er gezellig uit en we besluiten daar even te stoppen en rond te wandelen.Het blijkt een terechte keuze, het is een leuk dorpje. Dan terug richting Kaapstad, omdat we toch wel meer willen zien, nemen we wat aangegeven routes. Als eerste de Old Boyes Road, een schitterende weg door de bergen. Daarna de Ou Kaapse Road.

Deze laatste brengt ons langs de Cape Point Vineyards. De VW tansporter kent ons al goed genoeg om resoluut rechtsaf te slaan de parking op. Een maal aangekomen worden we verrast door het verschrikkelijke mooie uitzicht over wijngaarden met daar achter de witte stranden met de blauwe zee. Het wijn proeven kan beginnen! Het wijn proeven zorgt ervoor dat het niveau van het tafel gesprek behoorlijk omhoog gaat. Van warme naar koude kant tot een dichte mossel op een kussen. ?

Zuid-Afrika Kaapstad Cape Town Vineyards Ingang 6Only

We nemen Robert er tussen tijd!! Opeens beginnen de dames over Roberts kleding, hij is te vroeg met zijn kleding stijl, die is eigenlijk voor op safari. Zoals iedereen weet spreken kleine kinderen en vrouwen met drank op de waarheid. Wat hier van toepassing is laten we in het midden Aangezien dat Gwennie kan zien of een kind nog jong of wat ouder is aan het feit of het schoenen aan heeft, speelt hier zeker mee!

Terug bij de B&B snel iets anders aandoen (sommige toch) om te gaan eten. Al snel merken we dat het druk is in Kaapstad op een zaterdag avond. We vinden nog een plek bij een Italiaan voor pizza en pasta.

Nu om de avond en onze laatste gehele dag in Kaapstad af te sluiten een wijntje bij ons “thuis” in Sweet Orange Guesthouse met een spelletje yahtzee!!

Zuid-Afrika Kaapstad Bo-Kaap 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Waterfront African Trading Port 6Only

Zondag 28 januari 2018

Gelijk na het ontbijt kunnen we onze transporter inladen voor het vertrek naar Stellenbosch. Al snel merken we dat ze hier ook files kennen. Gelukkig is Knorhoek maar een 50 kilometer en met wat gospel gezang vliegen de kilometers voorbij. Na een goed uur komen we aan in Gwennie’s paradise? Knorhoek Country Guesthouse. Schitterend gelegen tussen de wijnvelden helemaal vrij in de natuur.

Helaas zijn de kamers nog niet klaar dus besluiten we Knorhoek te ontdekken. Nadat we gereserveerd hebben voor de lunch en het zwembad hebben gevonden, nemen we plaats op het terras voor…. Jawel een wijn tasting, vijf wijnen voor 20 rand (omgerekend 1,5 euro) Jeannette en Gwennie gaan voor de Wine and Fudge pairing.

Man man man, die Gwennie weet wel wat een paradijs is. Iedereen is mee! Na de tasting zakken we af naar Towerbosch het restaurant op Knorhoek Gwennie Guesthouse. Een tafel onder de bomen in een adembenemende omgeving, we zijn echt in het paradijs beland.

Towerbosch, we maken gebruik van het driegangenmenu wat wordt aangeboden. Een salade vooraf, als hoofdgerecht lams en sirlion met gebakken patatten en een toetje, doe hierbij 4 flessen wijn en onze lunch is meer dan geslaagd. Na de lunch terug naar de receptie en inchecken voor de kamers. Ook hier weer een prima kamer.

Dan snel omkleden en voor het eerst deze vakantie naar het zwembad. Dat doet goed. Even heerlijk in het water. Een zwembad voor ons alleen een lekker drankje erbij, echt genieten.Tijd voor een siësta de meeste zijn behoorlijk moe en toe aan een dutje (diegene die iets anders wilde wordt teleurgesteld) voordat we opgehaald worden door de taxi om te gaan eten in Stellenbosch.

Stellenbosch centrum blijkt een echte toeristische trekpleister te zijn. Veel restaurants en cafe’ tjes. Er was gereserveerd voor ons bij het wijnhuis. Een net restaurant waar we snel iets eten. Niemand heeft echt trek na de uitgebreide lunch en wine tasting deze middag.

Na het eten lopen we nog wat rond in het centrum en besluiten toch nog maar een Belse Stella te gaan drinken na al die wijn. Dit mede geholpen door de serveerster die ons geen beter alternatief kon bieden dan de Belse bieren in cafe Steam. Achteraf bleek het café van een Vlaamse Belg te zijn.

Eenmaal terug bij Knorhoek sluiten we af met een drankje op het terras. Morgen staat een fietstocht door de wijn velden op het programma, de weer vooruitzichten zijn prima 39 graden Celsius.

Zuid-Afrika Stellenbosch Knorhoek Ingang 6Only
Zuid-Afrika Stellenbosch Knorhoek Wine Tasting 6Only
Zuid-Afrika Stellenbosch Knorhoek Towerbosch 6Only

Maandag 29 januari 2018

Om 09:00 staat ons vervoer al klaar om ons richting Asara wine estate te brengen. Vandaag staat onze bike & wine tour op het programma. In de bus zie je iedereen denken waar zijn we aan begonnen. De zon straalt hard in de blauwe lucht, het is al 29 graden en de weersvoorspelling is 39 graden vandaag.

We zijn ruim op tijd en mogen plaats nemen op een pleintje onder de platanen om te acclimatiseren. Speciaal voor Tom, omdat hij wat heimwee heeft naar de lucht van vers gras, wordt het gras afgereden.

Dan ontmoeten we Ri, onze gids vandaag, op het eerste gezicht een jonge gast waarvan we niet hadden verwacht dat dat onze gids zou zijn. Uiteindelijk komt alles goed en zijn we zeer tevreden over Ri, Tom zelfs zo erg dat hij er wel iets voor Shanti in ziet.

De tocht zelf is niet te doen, achteraf gezien hadden we er nooit aan moeten beginnen. De verstrengelende hitte in combinatie met het omhoog fietsen eist al snel zijn tol. Jeannette en Gwennie kiezen er al snel voor om een klimmetje voor een foto links te laten liggen in ruil voor wat schaduw.

Zuid-Afrika Stellenbosch Wine & Bike Groepsfoto 6Only

Veerle roept eerst nog dat ze vijf jaar jonger is en nog wel eens mag afzien. Niet veel later moet ze toch ook afhaken en duikt ook de schaduw in. De volgende die afhaakt is Robert, maar te voet bereikt hij toch nog het foto punt. Het uitzicht is mooi, maar komt in de verste verte niet overeen met de moeite die koste om daar te komen.

Maar dan moet het ergste nog komen, we draaien om naar de eerste wine tasting, Jeannette die ‘s morgens al niet helemaal lekker was krijgt echt een klop. Eenmaal aangekomen bij Lovane zijn de dames zo bevangen door de hitte dat ze niet eens aan de wine tasting beginnen.

Omdat de tweede wine tasting tussen Lovane en Asara in ligt besluiten we daar toch langs te gaan. Gwennie en Veerle zijn al wat bekomen en zo doen we dus met zijn vijven de wine tasting bij Neethlingshof.

Dan terug naar Asara voor een lunch. Op een mooi terras met een mooi uitzicht genieten we van een pizza of een burger, voordat we aan onze laatste wine tasting beginnen. Asara wine tasting is de minste van de dag. We zijn snel klaar en na afscheid genomen te hebben van Ri vertrekken we terug naar Knorhoek.

Bij Knorhoek aan gekomen blijkt al snel dat ook Johan en Tom het zwaar hebben gehad met het fietsen. Zo erg zelfs dat ze als we in het zwembad liggen Veerle en Robert terug sturen om drinken te gaan halen. Johan probeerde zelfs Gwennie nog een wc bezoek aan te praten om drankjes mee te nemen maar die trapt daar niet in

Na de verfrissende duik in de pool gaat een ieder nog opfrissen en zich klaar maken voor het diner. Morgen weer op pad. Nu gaan we richting Knysna, een kleine 500 km oostwaarts!

Zuid-Afrika Knysna Aestas Uitzicht 6Only