2020 | Dag 15. De Oostzee

Maandag 28 september 2020.

Deze ochtend hebben we rustig aangedaan, we willen vandaag naar het Åsnen Nationalpark en dat is maar een 200 km. Daarna gaan we daar in de buurt op zoek naar iets om te overnachten dus we hebben tijd zat. Daarbij is Jeannette wakker geworden met pijn in haar rug dus alles bij elkaar genomen is het geen verkeerd idee om het was rustiger aan te pakken vandaag. Nadat we onze dagelijkse dingen klaar hebben gaan we op pad richting het park. Eerst moet nog wel de bijrijders stoel gedraaid worden, er is weer een schroefje los waardoor hij niet meer makkelijk draait als je aan de handel trekt. Lastig maar oké we moeten er mee leven. In de buurt van Kristianstad zit Vinslövs Fritidscenter AB, een Hymer dealer en daar komen we morgen in de buurt dus dan maar even langsgaan.

Rond de middag bereiken we Åsnen Nationalpark, door wat borden worden we even op het verkeerde pad gezet en komen we eerst bij Agnes park of zoiets, dus snel maar omdraaien en toch de navigatie maar volgen. Niet veel later staan we op de parking van Åsnen en maken we ons klaar om te gaan wandelen. Eerst lopen we een paar honderd meter naar het informatie bord om te kijken welke route we zullen nemen. Vanaf het eerste moment is het ons al wel duidelijk dat het een vrij modern nieuw opgezet park is. Moderne hokjes, een mooie stijger over het water, het ziet er prima uit. We kiezen voor de route van 2 kilometer. Die gaat eerst een stuk langs het water en door het bos weer terug. Onderweg genieten we van de natuur, het water, de mossen, de paddestoelen en de elfenbankjes. Aan het eind zien we nog een mooie kloof tussen twee rotsen die helemaal groen bedekt zijn met mos.

Terug bij de mobilhome zoeken we een camperplaats om te overnachten. Via Campercontact vinden in Kyrkhult de CP Ställplats Södersjön. Zo’n 35 km rijden dus dat valt mee. Eenmaal aangekomen blijkt het toch niet helemaal ons ding te zijn. Het is een prima plek, maar wij hebben er niets mee, dus ja wat doe je dan? Juist op zoek naar iets anders. Omdat we toch niet al te ver van de Oostzee zitten kiezen we voor een camperplaats aan zee.  Camperplaats Krokås Hamn in Sölvesborg nog zo’n 50 kilometer verderop. Het is nog vroeg dus we rijden die kant op. Als we aankomen staan er nog drie andere campers en we kunnen nog net plaatsnemen op een plek met zicht over de Oostzee. Als we zijn geïnstalleerd bellen we het nummer Waterstaat aangeplakt en we krijgen de code voor het sanitair. Tegen de avond zou de beste man langskomen om het geld te innen.

Dan maar even op verkenning uit, we wandelen langs de haven door het dorpje richting een soort van cafe wat Jeannette heeft gezien toen we kwamen aanrijden. Helaas is het net gesloten als we aankomen dus wandelen we we gewoon weer verder, terug naar de mobilhome. Daar spelen we nog een spelletje en als we net gegeten hebben staat de havenmeester op de stoep. Omdat we niet met de pas kunnen betalen en ook geen Zweedse kronen hebben betalen we in Euro’s. Na de mooie zonsondergang die we zien over de Oostzee lezen we nog iets en gaan dan vroeg naar bed.