2020 | Dag 6. Tännforsen Waterval

Zaterdag 19 September 2020.

Het is al bijna kwart voor acht als we wakker schrikken. Eigenlijk een beetje te laat aangezien we vandaag een behoorlijk eindje willen rijden. Ons doel is namelijk de Tännforsen, dit schijnt de grootste waterval van Zweden te zijn en aangezien wij beiden gek van watervallen zijn moeten we die dus gezien hebben.

Toch is het een rit van bijna 400 kilometer en over de Zweedse wegen is dat toch ruim vijf uur rijden, dit zonder stops mee gerekend. Uiteraard stoppen we onderweg niet alleen voor onze Stella maar ook om te eten en te genieten van mooie plekjes. Al met al zullen we vaart moeten maken, zeker gezien we na de Tännforsen ook nog eens een 40 km terug moeten naar een camping die we op het oog hebben.

Rond negen uur zijn we klaar met ons ochtend ritueel en vertrekken we uit Nusnäs. We zijn goed een kwartier onderweg als we bij Mora een supermarkt zien. Aangezien we nog boodschappen nodig hebben stoppen we en slaan weer wat voorraad in. Dan weer verder richting noorden. De route is zoals elke dag schitterend. Bossen met meren, afgewisseld met weilanden, het houd niet op. We genieten alleen al van het rijden.

Zweden Tannforsen Waterval Info Hymer Exsis-i 588

Als we dan ineens door google maps via een onverharde weg rond een meer worden gestuurd kijken we ineens elkaar aan, waarom dit ineens. Uiteindelijk blijkt het een schitterende route te zijn van zo’n 7 kilometer. We stoppen even om foto’s te maken en even later zitten we weer op de E45 richting noorden. We krijgen ondertussen toch wel weer wat honger en stoppen bij een camping langs een meertje die zijn seizoen er al op heeft zitten. Voor ons geen probleem we parkeren de mobilhome en genieten van een heerlijke boterham met ei.

Omdat we niet weten tot hoelaat we  kunnen inchecken stoppen we om half 4 eerst bij Ristafallet Camping & Restaurant. Een camping in Järpen  die word uitgebaat door Nederlanders. We checken in en draaien gelijk om richting Tännforsen. Het is nog een goed half uur rijden. Al snel komen we bij Åre, een Zweeds skigebied wat er nu nog rustig bij ligt. Niet veel verder zien we op de bergen al wat plekken sneeuw liggen. Het zal niet meer lang duren voor het hier wit zal zien.

Dan na een ritje omhoog door de bossen parkeren we op de parkeerplaats bij Tännforsen. Het is niet al te druk en het restaurant en café wat er staat is gesloten, ook einde seizoen of  hier ook wel in verband met COVID-19. Vanaf de parking is het maar een goeie 200 meter wandelen tot de waterval dus vanaf de parking hoor je hem al goed. We bekijken de Tännforsen vanaf alle terrassen die er zijn en genieten van het natuurgeweld. Na een flinke klim terug naar de parking zijn we best wel moe maar zeer tevreden.

Terug op de camping gaan we onze tweede waterval de Ristafallet, bekijken. Inderdaad er is een waterval op de camping. Eerlijk gezegd hij doet niet veel onder voor Tännforsen. Vanuit de mobilhome kijken we zo naar het water wat naar de waterval toestroomt. Een prachtig gezicht en een heerlijk geluid, als je er tegen kan natuurlijk. De camping zelf is prima, heerlijk sanitair en van alle gemakken voorzien, is ook we weer lekker na twee dagen zonder voorzieningen gestaan te hebben. We legen ons chemisch toilet, dumpen ons vuil in de container en pakken een heerlijke douche.

Deze avond plaatsen we voor het eerst onze isolatie doek die we gekocht hebben, we willen eens kijken of het verschil maakt. Nadat we het doek hebben gehangen zien we in de Aurora app dat de kansen voor het noorderlicht in Järpen waar we dus zitten toenemen. We blijven dus maar lang zitten in de hoop iets op te vangen. Helaas voor ons blijft het bij een schitterende sterrenhemel en niets meer.