2020 | Dag 8. Het noorderlicht op de Poolcirkel

Maandag 21 September 2020.

We worden al vroeg wakker vanochtend, door de harde wind en natuurlijk ook al weer onze Stella zijn we al weer rond 7 uur wakker. Op het Stekenjokk plateau waar we staan regent het nog steeds met een behoorlijke storm. Omdat we geen zin hebben om hier te ontbijten besluiten we maar om gelijk te vertrekken richting Trappstegsforsen. De Trappstegsforsen is voor  ons de laatste waterval en überhaupt bezienswaardigheid van de Wildernisroute want daar verlaten we hem en gaan binnendoor richting Jokkmokk.

De voorspelling is dat het de ganse dag blijft regenen dus gaan we wat kilometers maken. Eenmaal aangekomen bij de waterval kunnen we er pal voor parkeren op camperplaats Grillkoja kiosk. Er staan nog wat mobilhomes die waarschijnlijk daar overnacht hebben maar verder is het rustig. We genieten van het uitzicht tijdens het ontbijt en vertrekken dan verder richting de poolcirkel.

Het duurt niet lang of de onverharde wegen duiken al weer op, eerst 25 kilometer en even later nog eens 20. We genieten van de omgeving maar helaas zien we geen eland of rendier. Rond de middag stoppen we bij Sorsele om een soepje en een broodje te eten, helaas blijft het vooralsnog regenen. Later op de middag als we in de buurt van de poolcirkel komen zien we af en toe de zon doorbreken. Met nog een honderd kilometer te gaan stoppen we nog om het chemisch toilet te legen en water te tanken op de mooie gratis service plaats Rastplats Ljusselforsen [DB9] – Storforsen. Even later zien we ook weer een hele kudde rendieren langs de weg, het zijn er  dit keer meer dan honderd.

Dan is het zover, we bereiken de Polcirkeln bij Jokkmokk, een van de doelen deze reis. Uiteraard stoppen we om wat foto’s te maken. Helaas is de souvenirs shop al gesloten wegens einde seizoen, maar ik dat mag de pret niet drukken. We lopen nog wat rond en gaan dan verder, op zoek naar een overnachting plek. Nadat we getankt hebben rijden we nog even door het centrum van Jokkmokk. Het dorpje stelt niet veel voor dus snel door naar de CP Rastplats Lapalonia waar we willen overnachten. Het zou helder worden vanavond dus hopen op het noorderlicht.

Rond de klok van 23:00 zien we de waarden voor het noorderlicht in de Aurora app toenemen. Tijd om even buiten te gaan kijken, en ja hoor de eerste verschijnselen van het noorderlicht zijn zichtbaar. Het volgende uur is het constant op de app en buiten staan kijken. Het noordelijk laat zich zien, soms goed dan weer iets minder. We genieten en nemen de koude wind voor lief. Het was een schitterende dag!!