2020 | Dag 9. Jukkasjärvi

Dinsdag 22 September 2020.

Waar we gister nog dachten dat we het noordelijkste punt van onze reis hadden bereikt, zijn we vandaag toch nog verder omhoog getrokken. Ten eerste is het mooi weer en hopen we vanavond het noorderlicht nog beter te zien en ten tweede is er in Kiruna een LPG station waar we onze gas voorraad kunnen bij vullen. Geen idee of het echt nodig is maar ok, beter mee, dan om verlegen.

Het is al half 9 als we wakker worden. Even een keer wat langer slapen na zo’n mooie avond kan geen kwaad. Omdat de mobilhome toch wel wat vuil is geworden van binnen na een weekje houden we eerst grote schoonmaak. Althans, Jeannette begint eraan en Robert gaat wandelen met Stella om te zorgen dat die niet in de weg loopt. Tegen het einde als Robert terug is helpt hij even bij de laatste restjes en dan is het tijd voor ontbijt.

Tijdens het ontbijt is dus beslist dat we nog een dag noordelijker gaan. We vertrekken rond 10:00 uur richting Gällivare. Eenmaal daar aangekomen blijkt het een redelijk grote plaats, en we besluiten even rond te kijken. De mobilhome word geparkeerd bij een benzine station en we wandelen richting het centrum. We komen uit bij een klein winkelcentrum waar Jeannette een lekkere warme muts koopt. Verder is er niet veel te beleven en we trekken verder. We zijn nog geen 2 km verder of we zien een groot industriegebied met daar ook winkels. We stoppen nog even en doen nog wat boodschappen bij de Coop  en dan gaan we echt verder richting Kiruna.

De route is nog steeds even mooi als elke dag, dus het is geen straf om hier te rijden. Voortdurend kijken we rond in de hoop een eland te spotten maar helaas, het is niet voor vandaag. Als we bij Kiruna aankomen gaan we eerst op zoek naar het LPG station. We worden vriendelijk geholpen en we tanken 15 liter. Eigenlijk was het dus niet nodig aangezien we 42 liter in onze tank kwijt kunnen. Hiermee kunnen we dus makkelijk mee vooruit tot thuis als we zo blijven doorgaan.

Na het tanken rijden we iets terug richting Jukkasjärvi. Daar schijnt een Ice hotel te zijn en een Sami museum. Eenmaal aangekomen bij het hotel valt het van buiten allemaal wat tegen. Binnen kan het mooi zijn maar dan moet je een ticket kopen, neem daarbij dat Stella niet mee naar binnen mag, dus besluiten we maar door te gaan richting het Sami museum. Ook hier weer een tegenvaller. Het is 15:10 en om drie uur sluit het museum. Dan maar op zoek naar een overnachtingsplek. Gelukkig is de camperplaats Laxforsen dichtbij dus daar zijn we zo. Dit blijkt gelukkig wel een meevaller. Een mooie plek met een heerlijk uitzicht. Nu maar hopen op het noorderlicht vanavond.