2020 | Zweden - Week 3

Duitsland | Zweden | Denemarken | Nederland
Week 1Week 2

Maandag 28 september 2020.

Deze ochtend hebben we rustig aangedaan, we willen vandaag naar het Åsnen Nationalpark en dat is maar een 200 km. Daarna gaan we daar in de buurt op zoek naar iets om te overnachten dus we hebben tijd zat. Daarbij is Jeannette wakker geworden met pijn in haar rug dus alles bij elkaar genomen is het geen verkeerd idee om het was rustiger aan te pakken vandaag. Nadat we onze dagelijkse dingen klaar hebben gaan we op pad richting het park. Eerst moet nog wel de bijrijders stoel gedraaid worden, er is weer een schroefje los waardoor hij niet meer makkelijk draait als je aan de handel trekt. Lastig maar oké we moeten er mee leven. In de buurt van Kristianstad zit Vinslövs Fritidscenter AB, een Hymer dealer en daar komen we morgen in de buurt dus dan maar even langsgaan.

Zweden Asnen National Park Stella Bos Hymer Exsis-i 588
Zweden Kyrkhult Stallplats Sodersjon Hymer Exsis-i 588

Rond de middag bereiken we Åsnen Nationalpark, door wat borden worden we even op het verkeerde pad gezet en komen we eerst bij Agnes park of zoiets, dus snel maar omdraaien en toch de navigatie maar volgen. Niet veel later staan we op de parking van Åsnen en maken we ons klaar om te gaan wandelen. Eerst lopen we een paar honderd meter naar het informatie bord om te kijken welke route we zullen nemen. Vanaf het eerste moment is het ons al wel duidelijk dat het een vrij modern nieuw opgezet park is. Moderne hokjes, een mooie stijger over het water, het ziet er prima uit. We kiezen voor de route van 2 kilometer. Die gaat eerst een stuk langs het water en door het bos weer terug. Onderweg genieten we van de natuur, het water, de mossen, de paddestoelen en de elfenbankjes. Aan het eind zien we nog een mooie kloof tussen twee rotsen die helemaal groen bedekt zijn met mos.

Terug bij de mobilhome zoeken we een camperplaats om te overnachten. Via Campercontact vinden in Kyrkhult de CP Ställplats Södersjön. Zo’n 35 km rijden dus dat valt mee. Eenmaal aangekomen blijkt het toch niet helemaal ons ding te zijn. Het is een prima plek, maar wij hebben er niets mee, dus ja wat doe je dan? Juist op zoek naar iets anders. Omdat we toch niet al te ver van de Oostzee zitten kiezen we voor een camperplaats aan zee.  Camperplaats Krokås Hamn in Sölvesborg nog zo’n 50 kilometer verderop. Het is nog vroeg dus we rijden die kant op. Als we aankomen staan er nog drie andere campers en we kunnen nog net plaatsnemen op een plek met zicht over de Oostzee. Als we zijn geïnstalleerd bellen we het nummer Waterstaat aangeplakt en we krijgen de code voor het sanitair. Tegen de avond zou de beste man langskomen om het geld te innen.

Zweden Asnen National Park Hut Hymer Exsis-i 588
Zweden Krokas Hamn Oostzee Hymer Exsis-i 588
Zweden Krokas Hamn CP Hymer Exsis-i 588

Dan maar even op verkenning uit, we wandelen langs de haven door het dorpje richting een soort van cafe wat Jeannette heeft gezien toen we kwamen aanrijden. Helaas is het net gesloten als we aankomen dus wandelen we we gewoon weer verder, terug naar de mobilhome. Daar spelen we nog een spelletje en als we net gegeten hebben staat de havenmeester op de stoep. Omdat we niet met de pas kunnen betalen en ook geen Zweedse kronen hebben betalen we in Euro’s. Na de mooie zonsondergang die we zien over de Oostzee lezen we nog iets en gaan dan vroeg naar bed.

Dinsdag 29 september 2020.

Heerlijk wakker worden vanochtend, het zonnetje scheen op de voorruit van de camper. Als Robert met Stella naar buiten gaat voelt hij al dat het heerlijk weer gaat worden vandaag. Tijd voor een korte broek dus. Ondanks dat we vrij laat klaar zijn voor ons doen, zijn we toch de eerste van de vier mobilhomes die vertrekt. Vandaag staat als eerste een bezoek aan het Vinslövs Fritidscenter op het programma, dat is een Hymer dealer in Vinslövs. Wij gaan daar dus heen omdat de passagiers stoel niet meer goed draait, een euvel dat we al eens eerder hebben gehad en waarschijnlijk komt door een losgekomen schroef.

Eenmaal bij de dealer blijkt het inderdaad een losse schroef te zijn. We worden netjes geholpen en binnen het half uur kunnen we weer verder. Dit alles onder service van de zaak!! Wat een top dealer!! Dan gaan we verder richting Kaseberga, daar schijnen wat stenen in een cirkel te staan genoemd, Ales Stenar. Als we aankomen parkeren we op de CP Ställplats Kåseberga, die is overdag gratis en we weten nog niet of we hier willen overnachten. We wandelen ruim een kilometer door het dorp omhoog richting de duinen waar de stenen staan. Het is toch best een indrukwekkend gezicht. We wandelen wat rond en gaan dan terug naar de mobilhome.

Zweden Kaseberga Ales Stenar Stella Hymer Exsis-i 588

Op de weg terug ruiken we weer de heerlijke luchten van gerookte vis, een bordje met een pijl richting Hamn (Haven) doet ons besluiten die kant op te gaan. We zien na honderd meter gelijk al de haven. Dan komen ook de restaurantjes te voor schijn. We besluiten dan om voor het eerst dit verlof maar iets op het terras te gaan eten. Jeannette neemt een soort van garnalen met zalm salade en Robert gerookte makreel. Daarbij bestellen we twee Zweedse biertjes. We genieten op het terras van het zonnetje en het heerlijke eten. Als we even later dan nog langs de haven terug wandelen zien we ook nog wat souvenir winkeltjes. We kopen wat voor het thuisfront en zoeken dan onze Hymer weer op.

We besluiten om nog wat verder te rijden, we pakken de weg langs de kust en genieten van de uitzichten over de zee. Voor we er erg in hebben zitten we al bijna in Malmö. Vandaar is het maar een kleine stap om door te rijden richting Denemarken. We pakken de Oresundbrug en rijden richting Kopenhagen. Bij de grens staan wel douaniers maar we mogen zonder controle verder. Omdat we nog niet in Denemarken hebben overnacht en we daarom ook nog niet de sticker achterop de camper mogen plakken zien we onze kans schoon. Jeannette zoekt een leuke plek uit, Korsør Lystbådehavn, bij een jachthaven aan de grote Belt brug en daar parkeren we een goed uur later ons huisje. We zien nog net de zon ondergaan en eten nog een soepje. Niet veel later gaan we moe naar bed.

Zweden Stallplats Kaseberga Hymer Exsis-i 588
Zweden Kaseberga Robert Stella Hymer Exsis-i 588
Denemarken Korsor Lystbadehavn Grote Belt Hymer Exsis-i 588

Woensdag 30 september 2020.

Vandaag gaan we verder richting Duitsland. We worden wakker omdat men in de haven boten uit het water aan het takelen is en deze plaatsen vlak achter ons op het grind. We doen rustig aan en tegen half 10 rijden we weg, helaas voor ons is het wat mistig waardoor we de brug over de Grote Belt niet goed zien. We rijden terug door Korsør en het blijkt een leuk plaatsje te zijn. De aanwezigheid van een Marine basis en de vele andere boten werken hier zeer zeker aan mee. Als we de snelweg op rijden gaan we gelijk de Brug over.

Rond de middag gaan we de grens met Duitsland over, ook hier geen controle. Even verder parkeren we om te gaan lunchen en kijken we hoe we verder zullen rijden. We besluiten om niet over Hamburg te gaan maar het pontje bij Glückstadt te nemen. Over kleinere wegen rijden we verder, dat is een stuk leuker dan de snelweg vinden wij. Dan komen we aan bij de overgang over de Elbe, er staat een behoorlijke rij te wachten. Er gaan zo’n 4 vaarten weg en een uur voorbij voordat wij op de boot staan. De overtocht kost 19 euro  voor onze mobilhome van 7 meter. Na toch wel  bijna een half uur varen staan we aan de andere kant.

Duitsland Otterndorf Campingplatz See Achtern Diek Hymer Exsis-i 588
Duitsland Gluckstadt Pont Elbe Hymer Exsis-i 588

Hiervandaan is het nog zo’n veertig kilometer naar onze bestemming. We zijn op zoek naar een supermarkt om nog eens een Erdinger Weizen bier te kopen voor vanavond. We rijden verschillende dorpjes in en gaan een soort Aldi in maar helaas het gezochte vinden we niet. Dan maar door naar onze camping, Campingplatz See Achtern Diek. We checken in en installeren ons op de toegewezen plek. Het zonnetje schijnt dus wat willen we nog meer. Als we staan gaan we snel eerst even naar de camping winkel, daar vinden we ook geen Erdinger maar wel een ander soort Weizen. De camping blijkt een grote te zijn, we lopen wat rond met Stella en zien dat alles we netjes is maar zoals al gezegd echt groot, ook het aantal bezoekers is nog veel te noemen voor deze tijd van het jaar. Ach ja je hoort ons niet klagen. We genieten van het zonnetje, ons Weizen biertje en een heerlijke douche. Morgen gaan we toch weer verder.

Alsof het niet onze vakantie mag zijn gaat ook de waterpomp nog kapot. Gevolg er komt geen water meer uit de kraan. Robert pakt de iPad erbij en gaat op zoek naar alweer een Hymer dealer, in Duitsland dan wel deze keer.

Duitsland Otterndorf Elbe Stella Hymer Exsis-i 588

Donderdag 1 oktober 2020.

In de ochtend is het wat behelpen, je merkt nu pas hoevaak je de kraan gebruikt. Het is steeds even een bak vullen met water uit de vers water bak, nu maar hopen dat ze het straks bij de dealer kunnen maken. Rond half 10 verlaten we de camping, uiteraard word eerst het vuil water geloosd en het chemisch toilet geleegd. Op naar onze tweede Hymer dealer deze vakantie. We rijden heerlijk binnendoor en rond 12:00 uur rijden we de parking op van Fassbender Caravaning in Oldenburg. Robert gaat naar binnen en krijgt te horen dat er zo iemand komt kijken.

Binnen een kwartier staat er inderdaad iemand bij ons, hij gaat mee de mobilhome in en bevestigd wat we al dachten, een kapotte waterpomp. Hij geeft aan dat ze het wel kunnen maken maar dat het zeker twee uurtjes zal duren. Geen probleem voor ons, we hebben vakantie. We geven onze campersleutel af, tekenen wat formulier en lopen wat rond in de showroom. Er staan heel mooie exemplaren opgesteld. We zij toch wel onder de indruk van de nieuwe Hymer B-ML780 die tentoon gesteld staat.

Het is net 13:00 uur geweest of we worden al geroepen dat onze mobilhome klaar is. De waterpomp is vervangen en de kosten zijn 85 euro. We rekenen af en gaan verder richting Nederland met als bestemming Toppark ‘t Hulsbeek. Onderweg krijgen we toch wel trek, we hebben tenslotte nog niks gegeten. We zetten ons zinnen op een McDonald lunch. Echter bij de eerste die we tegen komen is bijna niet te parkeren, daarbij staat er een rij tot buiten wat ons al snel doet besluiten maar verder te rijden. Jammer genoeg zien we het eerste uur geen Mac meer en als we even later uit een file komen stoppen we dan maar bij een Burger King. We bestellen wat te eten om mee te nemen, maar helaas hebben ze geen milkshake waar Jeannette zo’n zin in had. Tijdens het rijden eten we ons bestelde eten op, het is proppen maar zelfs dan nog krijgen we het niet op.

Nederland Oldenzaal Toppark Hulsbeek Logo Hymer Exsis-i 588
Nederland Oldenzaal Toppark Hulsbeek Overzicht Hymer Exsis-i 588
Nederland Oldenzaal Toppark Hulsbeek Winkel Hymer Exsis-i 588

Niet veel later arriveren we in Oldenzaal bij Toppark ‘t Hulsbeek. We moeten een kaart kopen aan een automaat en daarmee kunnen we binnen. Het is niet erg druk, zo’n vijf andere campers, dus we kunnen een plekje uitzoeken. De CP is prachtig aangelegd, niet zo in een rijtje maar mooi aangelegde ruime plaatsen op verharde plekken. Precies zoals wij graag een camperplaats zien. We sluiten de stroom aan, ook die kun je met de kaart activeren, en gaan dan op verkenning. We maken een heerlijke wandeling rond de naastgelegen plas Het Hulsbeek, het is heerlijk rustig dus onze Stella kan heerlijk loslopen en zwemmen. Eenmaal terug bij de camper worden we nog gebeld door ons nichtje en haar vriend. Ze hebben goed nieuws te melden want ze verwachten volgend jaar hun eerste kleine. Na dit super bericht eten we nog iets, vullen het Passenger Location Form in wat nodig is als je langer dan 48 uur buiten België geweest bent en gaan dan slapen. Onze laatste nacht van deze vakantie. Morgen nog even bij de moeder van Robert langs en dan naar huis.