2022 | Dag 06. Montenegro

Woensdag 25 mei 2022.

Vandaag willen we richting Kosovo. Het is een eindje rijden maar we willen een tussenstop maken bij Drina River House dat ligt in Tara national park. We beginnen rustig aan de dag, we pakken een douche, ledigen het vuil water en het toilet. Vullen schoon water en vertrekken dan verder naar het zuiden.

Het eerste gedeelte van de route pakken we de tolweg, we hebben nog een eindje voor de boeg dus dat lijkt pons het makkelijkste. Gewoon wat kilometers maken. Eenmaal van de tolweg af blijkt dat een goede keuze. Met een gemiddelde van 40 kilometer per uur is het niet echt opschieten. Gelukkig maakt de omgeving dat ruimschoots goed,

Door een prachtige groene en bergachtige omgeving naderen we Drina River House. Tegen 13:00 uur parkeren we de mobilhome op de parking bij het naastgelegen restaurant. in de rivier de Drina, die overigens ook een heel stuk de grens met Bosnië en Herzegovina is. Pal in het midden van de rivier zien we de rots met daarop het huis. Heel apart maar wel mooi om te zien.

We maken wat foto’s, laten de hondjes even zwemmen en gaan dan verder zuidelijk. We moeten nog een stukje rijden vandaar. Al snel krijgen we in de gaten dat Kosovo halen een behoorlijke uitdaging zal worden. Zo binnendoor rijden is mooi maar neemt wel veel meer tijd in beslag.

Als we dan dichtbij de grens van Montenegro nog eens door Google Maps over een onverharde weg worden gestuurd, waar we halverwege ik denk zo’n paar honderd meter voor de grens, moeten omdraaien omdat het niet te doen is met de mobilhome maken we de beslissing. Kosovo gaat het vandaag niet worden.

Met een behoorlijke omweg komen we dan alsnog bij de grens met Montenegro. We wilden via Montenegro gaan omdat de grens tussen Servië en Kosovo nogal lastig schijnt te zijn. Dit omdat Servië Kosovo niet erkend. Bij de grens is het wel even aanschuiven, gelukkig doen ze niet al te moeilijk. Toch neemt het geheel van de twee controles ruim een uur in beslag.

Eenmaal door volgen we Panoramic Roads nr 1, The Crown of Montenegro. een prachtige route door Montenegro. Helaas is het al laat en willen we toch nog op tijd een camping vinden, waardoor we niet de gepaste tijd vinden om echt te genieten.

Het is al tegen 20:00 uur als we parkeren in de buurt van Plav bij Camp Lake Views aan het Plav’s meer. Tegenover ons zien we de besneeuwde bergtoppen in het National Park Prokletije. In het bijgelegen restaurant kunnen we nog iets eten en dan gaan we terug naar de camper.