2019 | Dag 5. Columbia Icefield Glacier Adventure

Donderdag 29 augustus 2019.

Vandaag gaan we naar Jasper, een reis van zo’n 230km. Omdat we niet over een highway willen vertrekken we om half acht. Dit ook omdat we om 16:00 uur bij Columbia Icefield Glacier moeten zijn voor onze excursie naar de Athabasca glacier en bezoek aan de skywalk. De route is fantastisch, ondanks dat we geen wild tegenkomen. We zijn het er al snel over eens dat dit toch wel veel mooier is dan de tuinen route in Zuid Afrika van anderhalf jaar geleden.

Na zo’n 80 kilometer stoppen we bij een naft station om te tanken. We lopen ook gelijk de shop binnen om iets te eten en te drinken voor het ontbijt. Het is tenslotte ook alweer negen uur geweest.

We reizen verder, Gwennie trek haar bergschoenen alvast aan en geeft aan dat de beren mogen komen. Het duurt niet lang of vanachter uit de auto horen we Tom roepen “Beer!!!!” Links langs de weg in de berm zien we de zwarte gestalte van een beer. De auto word langs de weg gezet en als we draaien dan zien we de beer de weg over steken. We proberen nog wat foto’s te trekken en vervolgen dan onze weg.

Onze volgende stop is bij de Athabasca gletsjer. We kunnen tot bijna onderaan de gletsjer rijden. Toch wel indrukwekkend. We zien ook mensen met een grote bus de gletsjer op rijden maar op dat moment gaat er bij ons nog geen belletje rinkelen.

Iets later als we weer verder rijden en langs de skywalk rijden begint er iets te dagen. Zo’n 65 km verder, als we bij de Sunwapta Falls zijn kijken we op de voucher voor vanmiddag. En ja hoor om vier uur moeten we bij het Colombia Icefield Center onderaan de Athabasca gletsjer zijn. Helaas voor ons moeten we eerst nog zo’n 30 km door naar Jasper. De Sunwapta Falls zijn een lust voor het oog en we zijn dan ook blij dat we even zijn gestopt. Dit geldt ook voor de iets verder gelegen Athabasca Falls.

Tussendoor worden we echter nog wel een keer opgeschrikt door Gwennie die iets in de bosjes heeft gezien. Als we stoppen en draaien zien we een hert oversteken. Ook hier proberen we foto’s te maken maar dat is toch vrij lastig. Wel de moeite waard om te vermelden is dat nu net voordat we het hert zagen Jeannette haar bergschoenen had aangetrokken 

Zoals we al gewend zijn kunnen we nog niet inchecken bij Jasper House Bungalows. We rijden door richting centrum en belanden bij Earls waar we lunchen. Pizza, Hamburger en een salade worden naar binnen gewerkt en de Europacup wedstrijd van Antwerp – Az word op de voet gevolgd.

Dan is het tijd om richting Columbia Icefield Glacier Adventure te gaan, Robert wil eerst nog stoppen bij de bungalows maar helaas we kunnen nog steeds niet inchecken. Dus gelijk maar door naar het Colombia Icefield Center een kleine 100km terug waar we vandaan komen.

Precies om 16:00 uur vertrekken we met de bus naar een wissel station waar we plaatsnemen in een ICE Explorer, een uit de kluiten gewassen bus van 1,3 miljoen dollar die ons de gletsjer op moet brengen. Na een tocht van 20 minuten, waar we nog wat berggeiten en een ram zien, staan we midden op de grote ijsvlakte. Hier boven is het allemaal toch wel een stuk groter dan het van onder lijkt. We verblijven een half uur boven en worden dan weer naar onder gebracht.

Onze volgende stop is de skywalk, een soort halve cirkel boven een afgrond met een glazen vloer. Jammer is het dat het niet boven de gletsjer is maar toch wel indrukwekkend. Iedereen gaat erover, de een wat makkelijker dan de ander maar allemaal zijn we rond gegaan.

Het is alweer tegen half 7 als we met de auto terug rijden richting Jasper. Bij sommige is het in de auto al moeilijk om de ogen open te houden. Rond half acht kunnen we eindelijk inchecken bij Jasper House Bungalows. Hier moeten we wel tekenen dat we de elk (een soort groot hert) en zijn harem, die hier schijnbaar regelmatig langs komt, met rust laten en dat men niet aansprakelijk gesteld kan worden mocht er iets gebeuren. We tekenen en lachen het een beetje weg, zelfs nog als men verteld dat ze hem gister nog hebben gezien en dat hij een auto wilde aanvallen

Nadat we auto hebben uitgeladen vertrekken we nogmaals naar Jasper om boodschappen te doen. Onderweg komen we echter gelijk al een aantal elk’en tegen vlak bij ons park. Als we terug zijn en willen gaan eten komt Jeannette binnen en geeft aan dat de elk op het binnen plein staat. Snel allemaal naar buiten en schrikken toch wel van de grote van de elk met zijn gewei.

Na het eten krijgt iedereen toch wel een dipje het word tijd om naar bed te gaan.