2021 | Dag 8. Naar Noorwegen

Zaterdag 28 augustus 2021.

Onder een heerlijke zon worden we wakker langs het stuwmeer. Het noorderlicht is uiteraard nog steeds het gespreksonderwerp bij het ontbijt. Lekker buiten bij een prima temperatuur.

Vandaag willen we de grens over naar Noorwegen dus rond 09:00 uur vertrekken we voor onze rit van vandaag. Vlak voor Kiruna bij Jukkasjärvi stoppen we voor een bezoek aan het Sámi open-air museum, Nutti Sámi Siida . Robert & Jeannette waren daar vorig jaar ook al maar toen was het om 16:00 al gesloten.

Gelukkig kunnen we nu wel naar binnen en bekijken hoe de Sámi leefden. Natuurlijk bekijken we ook de rendieren van dichtbij. Als afsluiter kun je daar ook lunchen, we kopen vlees en hamburgers van rendieren vlees met wat brood en moeten deze dan zelf klaarmaken op een open vuur.

Ondanks dat het wat zout en sterk smaakt is het voor de meeste prima te eten. Na de lunch is het dan tijd om  verder te rijden. We stoppen nog in Kiruna om te tanken en wat boodschappen te halen voor de komende dagen. De boodschappen zijn in Noorwegen een stuk duurder dus je kan het maar bij hebben.

Dan verder richting Noorwegen. Het landschap wordt al wat ruiger en we genieten van het uitzicht. Bij de grens met Noorwegen in Riksgränsen zijn we verbaasd dat er helemaal geen controle is. Beter voor ons want we hebben wel wat teveel aan alcohol bij ?

Eenmaal de grens over zien we al gelijk de schoonheid van het ruigere Noorwegen. De mooie huisjes langs het water tussen de rotsen. Na een paar kilometer zien we dan toch een controle. We moeten ons COVID paspoort laten zien en onze gewone pas en dan mogen we met een “Welcome to Norway” verder rijden. 

We rijden nog een stukje verder voordat we op onze overnachtingsplek bij Evenes Camping aankomen. In eerst instantie wilden we overnachten bij Evenestangen kystbatteri echter was het daar te klein voor ons drieen. Hier op de camping staan we mooi aan het Ofotfjord. Hoewel het wel mooi helder is zien we vandaag helaas geen noorderlicht. We zijn wel weer een stapje bij ons doel, de Lofoten en eigenlijk ook de Vesterålen.