2021 | Noorwegen - Week 2

Denemarken | Zweden | Noorwegen | Duitsland
Week 1Week 3

Zaterdag 28 augustus 2021.

Onder een heerlijke zon worden we wakker langs het stuwmeer. Het noorderlicht is uiteraard nog steeds het gespreksonderwerp bij het ontbijt. Lekker buiten bij een prima temperatuur.

Vandaag willen we de grens over naar Noorwegen dus rond 09:00 uur vertrekken we voor onze rit van vandaag. Vlak voor Kiruna bij Jukkasjärvi stoppen we voor een bezoek aan het Sámi open-air museum, Nutti Sámi Siida . Robert & Jeannette waren daar vorig jaar ook al maar toen was het om 16:00 al gesloten.

Gelukkig kunnen we nu wel naar binnen en bekijken hoe de Sámi leefden. Natuurlijk bekijken we ook de rendieren van dichtbij. Als afsluiter kun je daar ook lunchen, we kopen vlees en hamburgers van rendieren vlees met wat brood en moeten deze dan zelf klaarmaken op een open vuur.

Ondanks dat het wat zout en sterk smaakt is het voor de meeste prima te eten. Na de lunch is het dan tijd om  verder te rijden. We stoppen nog in Kiruna om te tanken en wat boodschappen te halen voor de komende dagen. De boodschappen zijn in Noorwegen een stuk duurder dus je kan het maar bij hebben.

Zweden Jukkasjarvi Sami Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Evenes Camping Drone Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Evenes Camping Drone Ofotfjord Hymer Exsis-i 588 6Only

Dan verder richting Noorwegen. Het landschap wordt al wat ruiger en we genieten van het uitzicht. Bij de grens met Noorwegen in Riksgränsen zijn we verbaasd dat er helemaal geen controle is. Beter voor ons want we hebben wel wat teveel aan alcohol bij ?

Eenmaal de grens over zien we al gelijk de schoonheid van het ruigere Noorwegen. De mooie huisjes langs het water tussen de rotsen. Na een paar kilometer zien we dan toch een controle. We moeten ons COVID paspoort laten zien en onze gewone pas en dan mogen we met een “Welcome to Norway” verder rijden. 

We rijden nog een stukje verder voordat we op onze overnachtingsplek bij Evenes Camping aankomen. In eerst instantie wilden we overnachten bij Evenestangen kystbatteri echter was het daar te klein voor ons drieen. Hier op de camping staan we mooi aan het Ofotfjord. Hoewel het wel mooi helder is zien we vandaag helaas geen noorderlicht. We zijn wel weer een stapje bij ons doel, de Lofoten en eigenlijk ook de Vesterålen.

Noorwegen Evenestangen kystbatteri Hymer Exsis-i 588 6Only

Zondag 29 augustus 2021

Omdat we op een camping staan, alhoewel camping gewoon een mooie camperplaats aan een fjord met faciliteiten, vertrekken we na de vaste ochtendrituelen plus, richting de Vesterålen. Plus in deze is dus met chemisch toilet legen, grijs water lozen en vers water innemen. Al met al is het rond 09:00 uur als we Evenes Camping verlaten.

Het duurt niet lang voordat we de eerste brug de Tjeldsundbrua richting de Vesterålen zien bij Steinland. We willen richting Andenes voor een whale watching tour en worden langs de oostkant van Andøyo gestuurd. Het is een lange weg redelijk langs de kust maar de uitzichten zijn niet bijzonder.

Eerlijk is eerlijk we hadden meer van de Vesterålen verwacht. Als we dan in Andenes ook nog eens te horen krijgen dat de whale tours voor vandaag volzet zijn, en dat door het slechte weer pas donderdag weer uitgevaren word is de teleurstelling compleet.

Noorwegen Bleik Bleikmorenen Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Bleikmorenen Hiking Hymer Exsis-i 588 6Only

Om van onze teleurstelling wat te bekomen besluiten we te gaan lunchen bij Orion in Andenes. Een lekkere pint ( bijna 10 euro ☺️) en een walvis steak later besluiten we verder te rijden langs de westkant van Andøya. Deze kant blijkt echter veel mooier dan de andere kant.

We zijn nog maar in Bleik of we vinden via Park4Night een prima plek aan de Noorse zee met een fantastisch uitzicht. Als we geïnstalleerd staan maken we een wandeling in de omgeving, het natuurgebied Bleikmorenen.  We besluiten de dag met een soepje en een spelletje yahtzee in de mobilhome. Gelukkig nog een prima afsluiting van een regenachtige dag.

Noorwegen Bleik Noorse Zee Panorama Hymer Exsis-i 588 6Only

Maandag 30 augustus 2021.

Vanochtend is het genieten van heerlijke zee geluiden, Buiten is het nog droog. We zien twee zee arenden vlak voor ons boven de zee, een geweldig gezicht. Na het ontbijt besluiten we in te pakken en richting Nyksund te rijden.

Bij het vertrekken hebben Johan en Gwennie even de schrik van hun leven als de mobilhome begint te slippen op het gras. Gelukkig is het niet al te erg en komen ze zonder al te veel problemen weg. Zoals we gister al hadden opgemerkt blijkt de westkust veel mooier dan de oostkant. Zelfs met het slechte weer wat we vandaag hebben.

Noorwegen Nyksund Road Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Nyksund Harbour Hymer Exsis-i 588 6Only

Rond de middag na een fantastische route komen we aan bij Nyksund. We hebben wat problemen met de parking app EasyPark maar niet veel later wandelen we het authentieke Noorse dorp binnen. 

Het lijkt wel uitgestorven. Waarschijnlijk door het slechte weer maar ook doordat het al einde seizoen is horen we later. We besluiten te gaan lunchen bij Holmvik Brygge. En zoals eigenlijk overal in Noorwegen mogen de hondjes niet mee, dus Johan en Robert brengen de hondjes eerst terug naar de camper.

Omdat het al einde seizoen is is de keuze beperkt, we bestellen wat fish and chips en lasagne. Na de lunch verlaten we Nyksund en vertrekken richting zuiden. De weersvoorspelling is nog steeds niet goed dus willen we wat sneller richting beneden.

Noorwegen Laupstad Sildpollnes Sjocamp Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Laupstad Sildpollnes Sjocamp Church Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Laupstad Sildpollnes Sjocamp Overview Hymer Exsis-i 588 6Only

Vanuit Melbu pakken we de ferry naar Fiskebøl. Als we de boot afrijden op Lofotense bodem veren we allemaal op. Wat een schoonheid. Het is maar een kleine 20 kilometer naar de camping maar we genieten met volle teugen van de natuur.

Als we zijn geïnstalleerd op camping Sildpollnes Sjøcamp, word de was gedaan, eten we gezamenlijk binnen in een keuken van de camping en drinken we nog iets in de mobilhome. Helaas een slechte dag qua weer, maar we hebben het beste er van gemaakt.

Dinsdag 31 augustus 2021.

Als we wakker worden is het weer nog steeds niet al te best. Veel wind, regen afgewisseld met af en toe een zonnetje en regenbogen. Na het dagelijkse ochtendritueel vertrekken we richting ons eerste doel vandaag Henningsvær.

Noorwegen Svolaer Regenboog Hymer Exsis-i 588 6Only

We zijn nog maar net vertrokken of we zien alweer die schitterende uitzichten zoals gister. Mooie watervallen langs de steile wanden van de fjorden. Als we de E10 afslaan richting Henningsvær word het alleen nog maar mooier. Langs het water zien we tientallen eilandjes liggen.

Eenmaal in het dorp is het even zoeken naar een parking. Eenmaal gevonden hebben sommige wat problemen met het betalen maar ook dat komt uiteindelijk ook goed. Bij het eerste de beste souvenirs winkeltje worden gelijk wat zaken gekocht. Dan wandelen we verder naar het veld van de plaatselijke voetbalvereniging waarschijnlijk een van de bijzonderste en bekendste voetbalplein van de wereld.

Jammer genoeg werkt het weer niet mee, de harde wind afgewisseld met regen weerhouden ons ervan om de drone op te laten om de iconische foto van het veld te maken. Toch is het bijzonder om hier even rond te kijken.

Noorwegen Henningsvaer Eilanden Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Henningsvaer Haven Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Henningsvaer Hymer Exsis-i 588 6Only

Daarna wandelen we nog wat rond, kopen wat brood voor de lunch en gaan dan terug naar de mobilhome. Onderweg komen we nog wel de noorse variant van manneke pis tegen, We laten Henningsvær achter ons en gaan op zoek naar een lunchplek. Helaas zijn de mooie plekjes zoals we gewend waren in Zweden dun gezaaid. Via Park4Night vinden we een plek, niks bijzonders, waar we lunchen.

 Na de lunch trekken we verder richting Reine, daar willen we overnachten om morgen de boot van Moskones naar Bødo te pakken. Het weer blijft nog slecht dus willen we wat meer naar het zuiden. Onderweg stoppen we eerst nog bij Haukland beach, een prachtig wit strand met een helder blauwe zee. Ondanks dat we gezandstraald worden door de harde wind is het bezoek toch de moeite waard. Als we verder trekken blijven de mooie landschappen onze aandacht trekken.

Noorwegen Haukland Beach Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Fredvangskrysset Hymer Exsis-i 588 6Only

n Reine parkeren we aan de haven. Als we kijken naar de vertrektijden van de Ferry morgen komen we tot de ontdekking dat de boot van 07:00 al volgeboekt is. De volgende gaat pas om 19:00. We besluiten wat te eten en dan toch maar weer wat noordelijker te rijden. We willen morgenvroeg dan maar de boot pakken van Lodingen naar Bognes.

Na ruim een uur rijden word het toch al wat donkerder. We besluiten een plek te zoeken om te slapen. We vinden een parking langs de weg waar we parkeren. Online reserveren we de boot van 09:30 drinken nog iets en zetten de wekker om 06:00.

Woensdag 1 september 2021.

Robert is al voor zes uur wakker. Eenmaal uit bed zet hij de kachel aan, laat Stella uit en zet alvast koffie. Als de wekker gaat is alles al klaar en het is dus ook geen moeite om om half 7 te vertrekken. Het is een rit van zo’n twee uur voordat we parkeren bij de boot in Lødingen voor de overtocht naar Bognes.

Het duurt nog ruime een half uur eer we aan boord mogen maar eenmaal ingescheept varen we snel weg. De overtocht duurt niet meer dan een uurtje en we mogen vrij snel de boot af. We pakken de E6 richting zuiden. Na een paar kilometer stoppen we bij het eerste benzinestation om te tanken en de hondjes uit te laten. Daarna gaan we op weg naar de poolcirkel.

Noorwegen Luonosjahka Groepsfoto Hymer Exsis-i 588 6Only

Lang de Storelva stoppen we op een parking (gevonden via Park4Night) om te lunchen. Niet veel later als we Fauske binnen rijden word er voor het eerst dit verlof LPG getankt. Voor ons is dat zo’n 15 liter à 10 eurocent de liter. Net buiten het centrum word er nog gestopt voor een foto moment en dat is het gas erop richting zuiden.

Vlak voor de poolcirkel zien we op verschillende plekken leuke houten hangbruggen over de Luonosjåhkå rivier. Reden genoeg voor een stop om onze eerste groepsfoto van de vakantie te maken. Dan is het echt tijd voor de Artic Circel.

Uiteraard stoppen we daar, we bezoeken de shop en wandelen wat rond, uiteraard worden de foto’s niet vergeten. Als we zijn uitgeschopt gaan we verder richting Mo I Rana. We vinden een overnachtingsplek bij de plaatselijke camping. Hier heeft Robert zo’n 31 jaar geleden nog 10 weken mogen verblijven in de winter met het Korps Mariniers.

Omdat vandaag ook  Johan en Gwennie 32 jaar getrouwd zijn vieren we onze aankomst en natuurlijk ook hun trouw datum met cava. Na dit heerlijke aperitiefje word er nog gegeten en dan is het al weer tijd voor ieder om naar zijn eigen camper te gaan. 

Noorwegen Artic Circle Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Mo I Rana Camping Hymer Exsis-i 588 6Only

Donderdag 2 September 2021.

Het heeft de hele nacht geregend, en zo het er naar uitziet zal het ook niet snel stoppen. We besluiten dus snel wat te ontbijten, het chemisch toilet en grijs water te legen, schoon water innemen en dan te vertrekken. Uiteraard na eerst nog even goed gedoucht te hebben op Mo I Rana camping.

Eerste doel vandaag is Drevjamoen, de plek waar Robert nog zijn koud weer training heeft gedaan bij het Korps Mariniers. Helaas blijkt dat nu een kazerne en kunnen we er niet bij. Omdat het toch nog steeds regent rijden we dan maar verder.

Als we aankomen bij Laksforsen is het gelukkig wat minder hard gaan regenen en kunnen we toch wat genieten van de waterval. Ook hier is verder alles al gesloten waardoor we besluiten maar verder te rijden. 

Noorwegen Laksforsen Hymer Exsis-i 588 6Only
Zuid-Afrika Schiphol Vertrek Social Media 6Only
Noorwegen Trondheim Avond Hymer Exsis-i 588 6Only

Omdat het onderweg blijft regenen en waaien maken we flink wat kilometers, buiten een tankbeurt en een lunch rijden we in een stuk door richting Trondheim. Onderweg zien we nog wel twee elanden wat kraanvogels en wat reeën. 

Alhoewel we veel in de camper zitten is het toch genieten van de mooie route tussen de bergen en langs de meren en rivieren. De ene na de andere waterval. Het is al 18:00 uur geweest als we net na Trondheim een berg oprijden en parkeren bij Fjellseter Kapell onze plek voor vannacht.

Vanaf de parking hebben we een mooi zicht over Trondheim. Terwijl de dames koken spelen de mannen wat met de hondjes, die hebben dat wel nodig na zo’n lange dag in de camper.

Noorwegen Trondheim Panorama Hymer Exsis-i 588 6Only

Vrijdag 3 September 2021

Als we wakker worden is het gelukkig weer eens droog. Een hele verademing na die dagen regen. We zijn al vroeg klaar want we gaan vandaag richting de Atlantic Road. Iets wat voor ons hoog op het verlanglijstje staat.

We vertrekken terug door Trondheim over de E6 maar eenmaal buiten de stad verlaten we die al snel.het landschap veranderd al zichtbaar. De echte ruige bergen blijven wel maar we zien nu ook meer landbouw. Maar het blijft mooi.

Noorwegen Arvagsfjord Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Tommervag Hymer Exsis-i 588 6Only

Rond de middag als we de pont bij Tømmervåg hebben gehad komen we aan bij de Atlantic Road. Het is ruim acht kilometer genieten. Het is prachtig maar, zo is van iedereen de conclusie achteraf, we hadden er misschien wel meer van voorgesteld.

Maar toch het is een ervaring die niemand had willen missen. Uniek eigenlijk wel. Na twee stops waarbij we ook lunchen op een CP rijden we verder richting Åndalsnes. De route gaat verder langs de fjorden waardoor het genieten blijft. Nog een pont van Sølsnes naar Åfarnes en we rijden richting Åndalsnes waar we de Rampestreken willen bezoeken.

Noorwegen Atlantic Road 2 Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Atlantic Road 3 Hymer Exsis-i 588 6Only

Eenmaal ter plaatse parkeren we op de CP bij de haven. Deze schijnt volgens Campercontact weer open te zijn omdat de kabelbaan sinds afgelopen juni in gebruik is genomen. Omdat het al laat is besluiten we met de kabelbaan naar boven te gaan. Niet goedkoop 450 NOK per persoon en 75 NOK voor de hond, maar die mag gelukkig wel mee. Omgerekend voor ons dus ongeveer 97,5€.

Boven zijn we dat alweer vergeten, net uitzicht is prachtig. De ene kant over het fjord de andere kant het dal in richting Rampestreken. We wandelen wat rond en genieten in het zonnetje. Na een uur, alles is boven al dicht, gaan we terug naar beneden. In de plaatselijke Pizzeria Mama Rosa eten we iets en gaan dan terug naar de mobilhome.

Noorwegen Andalsnes Rampstreken Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Andalsnes Rampstreken Stella Hymer Exsis-i 588 6Only