2021 | Noorwegen - week 3

Denemarken | Zweden | Noorwegen | Duitsland
Week 1Week 2

Zaterdag 4 september 2021

Het is onaangenaam wakker worden deze ochtend, de huishoud accu is helemaal leeg. Vreemd want net voor het verlof hebben we nog zonnepanelen en een nieuwe lithium accu laten plaatsen bij Ziz0 Campertechniek. Tot vandaag hebben we hem nog niet lager gezien dan zo’n 50%.

Dat wordt dus geen Nespresso koffie vanochtend. Gelukkig voor ons geen issue want we kunnen ook gewoon filter koffie zetten zoals we gewend waren voor de zonnepanelen met omvormer. Gelukkig schijnt de zon en zien we gelijk al “charging” staan op de app van de accu. Als snel kunnen we de verwarming al weer opzetten en zien we de dat de accu weer geladen wordt. 

Noorwegen Trollstigen Kafe Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Trollstigen Overview Hymer Exsis-i 588 6Only

Na de koffie en het ontbijten gaan op pad richting de Trollstigen, een slingerwegen door de bergen met adembenemende uitzichten en schitterende watervallen. In Åndalsnes stoppen we eerst nog om te tanken en boodschappen te doen, daarna zijn we weg.

Het is maar een paar kilometer als we het trollenpad oprijden. Van de eerste tot de laatste meter is het ongelofelijk mooi. Boven parkeren we de mobilhomes en gaan naar het uitzichtpunt. Wat een schoonheid!! Dit is echt een genot om te zien, het is nog niet te druk maar als we weer vertrekken staat de parking toch al behoorlijk vol.

Daarna vervolgen we onze route richting Geiranger, ook zo’n toeristische trekpleister. Onderweg is het genieten, de natuur de watervallen, schapen en koeien op de weg, we krijgen het allemaal. Zelf een filmset komen we tegen.

Na de pont van Linge naar Eidsdal rijden we een stukje verkeerd maar ook dat is geen straf . We draaien snel en rijden dan naar Ørnesvingen. Daar is het uitzichtpunt over de bekende Geirangerfjord. Ook hier is het weer smullen geblazen. 

Noorwegen Geiranger Camping Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Geirangerfjord Cruise Hymer Exsis-i 588 6Only

In de verte zien we Geiranager al liggen aan het eind van de fjord. We dalen de haarspeldbochten naar beneden af en parkeren op Camping Geiranger. Vandaag word er niet meer verder gereden.

We genieten in het zonnetje van de fjord, we wandelen een stukje omhoog en zien, en horen, een groot cruiseschip aanmeren vlak voor de camping. Het was weer een topdag. En o ja, de accu is weer vol. We denken dat we de koelkast op accu hebben laten staan dus even in de gaten houden de komende tijd.

Zondag 5 september 2021. 

Als Robert met Stella deze ochtend naar buiten zien ze ineens een groot cruiseschip, de Mein Schiff 1 van Tui, liggen aan de steiger vlak bij de camping. Gelukkig heeft deze vannacht niet zijn scheepshoorn gebruikt zodat we rustig konden doorslapen.

Deze ochtend doen we rustig aan, iedereen pakt een douche voor het ontbijt en genieten van het buiten eten en het uitzicht. Heel even word de rust verstoort door een landende helicopter maar verder is het prima. Zelfs de mensen van de NKC reis die hier ook verblijven zijn rustig.

Noorwegen Geiranger Camping Receptie Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Hjelledalen Hymer Exsis-i 588 6Only

Als we klaar zijn vertrekken we in de richting van Bergen. De route is weer schitterend, de ene fjord naar de andere. Klimmen via haarspeld bochten en weer dalen. Zo is het echt geen straf om te rijden. Rond de middag als we ingetrokken plaatsje Stryn aankomen maken we gebruik van de gratis service plek. Niet veel later stoppen we langs het fjord voor de lunch.

We maken weer behoorlijk wat kilometer vandaag, die worden overwonnen met de mooie vergezichten maar vandaag ook met het volgen (online streamen) van de Formule 1 in Zandvoort, waar Max Verstappen tot ons groot genoegen wint.

Noorwegen Loen Lunch Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Aurdal Steiger Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Aurdal Camperplaats Hymer Exsis-i 588 6Only

Rond een uur of vijf hebben we dan nog een overtocht van Lavik naar Oppedal maar dan wordt het toch echt tijd om een plekje voor vannacht te zoeken. We vinden iets langs een fjord in Aurdal. Daar eten en drinken we nog iets en gaan op tijd naar bed. Morgen naar Bergen.

Maandag 6 september 2021. 

We zijn al vroeg wakker, omdat onze overnachtingsplek dicht langs de weg lag heeft een aantal van ons niet hun beste nacht gehad. Toch blijft het uitzicht prachtig maar inderdaad de weg achter ons en de werkzaamheden aan de weg daar in de buurt zijn niet alles.

Ieder ontbijt deze morgen in zijn eigen mobilhome, daarna gaan we op weg naar Bergen. Na een korte rit van zo’n kleine 80 kilometer parkeren we bij Bobilparkering Bergenshallen. Een CP bij een sporthal dicht bij een tramhalte richting centrum.

Het duurt even om uit te vinden hoe je hier moet betalen maar als we eenmaal de juiste app hebben komt dat ook goed. Snel de tram op richting haven.  Vijftien minuten later stappen we uit bij de eindhalte en lopen het het centrum in. Even zoeken welke richting de haven is en dan op pad.

Omdat we toch wel trek hebben in koffie zoeken we een barretje waar we op het terras mogen met de honden. Noorwegen is namelijk niet het meest hond vriendelijke land hebben we ondervonden. Als we rond kwart over 11 plaatsnemen waar de hondjes mee mogen op een terras bij Luddi Bergen komt er gelijk al iemand om te vertellen dat er in Noorwegen voor 12:00 uur geen alcohol geschonken mag worden. Gelukkig willen wij koffie dus dat zit wel goed.

Noorwegen Bergen Bryggen Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Bergen Huis Hymer Exsis-i 588 6Only

Niet veel later lopen we verder richting oude haven. We zien de karakteristieke gekleurde haven huisjes. Deze handelshuizen, daterend uit de Hanze tijd, staan sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We schoppen wat en gaan dan op zoek naar een plek om iets te eten. Ook nu vinden we een terras en bestellen zalm en kabeljauw. Uiteraard met een biertje, want het is tenslotte 12 uur geweest.

Tijd om terug te gaan naar de camper. We moeten donderdag al de boot hebben in Hirtshals dus echt veel tijd hebben we niet meer. Daarom besluiten we door te rijden naar Langfoss waar we de grote waterval nog willen zien.

Noorwegen Langfoss Waterval Drone Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Kyrping Camperplaats Hymer Exsis-i 588 6Only

Aangekomen bij Langfoss zijn we toch wel wat teleurgesteld. Zoals we het hebben gezien op foto’s en filmpjes is het nu dus echt niet. Het zal te maken hebben met de tijd van het jaar maar wij vinden het een gewone watervalletje, we hebben onder meer indrukwekkender gezien.

Dan maar op zoek naar een overnachtingsplek plek. Die vinden we zo’n 16km verderop. Dit is dan wel weer een voltreffer. We staan langs een fjord met een schitterend uitzicht. Ver van de grote weg, en het kleine weggetje wat er langs loopt is zo goed als verlaten. Het enige minpuntje is de Duitser die er al staat en die niet echt vriendelijk is. Als we parkeren komt hij al sarcastisch vragen of we soms contact willen.

Verder staat er ook nog een jonger Belgisch koppel dat al ruim twee en een halve maand op weg is. Hun eerste camper ervaring. We babbelen gezellig wat, totdat onze Duitse vriend om 22:00 uur komt vragen hoelang ons feestje nog duurt. Om de eer aan ons zelf te houden besluiten we af te sluiten en naar bed te gaan.

Noorwegen Kyrping View Hymer Exsis-i 588 6Only

Dinsdag 7 september 2021

Wat is het heerlijk wakker worden met zo’n rust en heerlijke omgeving, zelfs onze Duitse buurman is nog stil. Rustig genieten we van het ontbijt. Robert laat de drone nog even uit en dan is het klaarmaken voor vertrek. Vandaag gaan we naar Lysebotn. We hebben een mooie route uitgestippeld waarbij we de laatste 19 kilometer met een boot door het fjord heen varen, zo naar de camping. 

Noorwegen Ferry Nesvik Hjelmeland Hymer Exsis-i 588 6Only

Zoals we al gewoon zijn rijden we langs prachtige fjorden, afgewisseld met mooie uitzichten. Het echte wild zoals rendieren en elanden hebben we al een paar dagen niet meer gezien. Die hebben plaatsgemaakt voor schapen en koeien.

Eenmaal aangekomen op de Fv661, de enige toegangsweg naar Songesand Kai waar we de Ferry moeten hebben veranderd het landschap. We moeten flink klimmen over smalle wegen en komen op een grote plaat uit waar de rotsen en meertjes de overhand hebben.

Noorwegen Litla Sandvatnet Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Sandvatnet Hymer Exsis-i 588 6Only

Onderweg hebben we nog bijna een ongeluk met een vrachtwagen die, zoals de meeste hier, als een gek de berg afscheuren. Het scheelt maar een haartje maar we kunnen verder. Buiten nog een camion hebben we op het traject van toch zo’n 24 km geen tegenliggers en zien we verder ook niemand.

Zelfs bij de haven is er niemand, toch wel wat verbaasd zoeken we naar een vaarschema en zien al snel dat je een dag op voorhand had moeten reserveren. Dat is even een tegenvaller. Gelukkig is het uitzicht over de fjord fantastisch en we besluiten dan maar te lunchen. Als we klaar zijn en we willen eigenlijk vertellen zien we een boot aankomen. We besluiten te wachten.

Helaas voor ons blijkt, als de Pont is aangemeerd, dat we er niet op kunnen. Volgens de kapitein zijn onze campers te laag. De motorrijder die ook nog was aangekomen kon wel mee. Ons rest dus niets anders dan dezelfde mooie route terug te nemen.

Noorwegen Songesand Kai Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Songesand Kai Drone Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Bjerkreim Camping Gjedrem Hymer Exsis-i 588 6Only

Omdat Lysebotn geen optie meer is, omrijden is veel te ver, besluiten we maar Kristiansand in te geven in de navigatie. Die brengt ons via Stavanger richting zuiden. We merken dat we weer meer in de bewoonde wereld zitten. We staan zelfs voor het eerst sinds lange tijd weer in de file.

Ter hoogte van Algård service’n we bij een benzine station en de dames doen nog wat boodschappen. Dan is het tijd om een plek voor vannacht te zoeken. Die vinden we bij Bjerkreim op camping Gjedrem. Een leuke camping aan een riviertje waar je zalm en forel kan vangen. 

Op de camping staan vooral Denen die hier komen vissen. We horen al snel dat het dit jaar niks is met de vis, en dan van mannen die hier al 20 jaar komen. Wijzelf maken iets te eten klaar en kijken dan nog even de wedstrijd Nederland-Turkije voordat we gaan slapen. 

Woensdag 8 september 2021

Als we wakker worden is het mistig op de camping. Het gras is behoorlijk nat maar de temperatuur is prima. Het beloofd een mooie dag te worden. Na het ontbijt en het douchen is het tijd om te vertrekken. Robert en Jeannette gaan eerst nog even de sleutel van de stroompunten, die niet werkten, inleveren en dan op pad.

Noorwegen Trollpikken Hike Hymer Exsis-i 588 6Only
Zuid-Afrika Kaapstad Sweet Orange Guesthouse Slaapkamer 6Only

Ons eerste doel is Trollpikken. Het is zo’n 25 kilometer rijden tot we aankomen op de parking. Ook hier kunnen we weer betalen met de EasyPark app, deze is toch wel een aanrader als je in Noorwegen bent. Ook een kastje van de bank om je creditcard te valideren bleek voor ons geen overbodige luxe.

Eenmaal geparkeerd doen we de wandelschoenen aan en gaan op pad naar de Trollpikken. Het is zo’n 2 kilometer wandelen. Het begint over een redelijk steil omhoog lopend pad waar de hondjes genoeg aandacht krijgen van de koeien die er rondlopen. Na de eerste kilometer moeten we door een hek en word de route wat ruiger.

Langzaam komen we hoger en hoger, klauterend over rotsen, en houten paden. Het uitzicht word mooier en mooier. Als we eenmaal boven zijn bij de Trollpikken is het even kijken hoe we de beste foto’s kunnen nemen. Boven op de rots komen blijkt toch te moeilijk voor ons. We genieten van het uitzicht en wandelen daarna terug richting de campers.

Noorwegen Trollpikken Johan Gwennie Hymer Exsis-i 588 6Only

Ondertussen laat het zonnetje zich volop zien. Op de parking bij de mobilhomes lunchen we en rusten we wat uit van de wandeling. Daarna is het tijd om richting Kristiansand te rijden. Onze laatste stop in Noorwegen. Morgenvroeg hebben we de boot naar Hirtshals.

We maken gebruik van de nieuwe CP die prima voldoet. Alles werk naar behoren en we staan prima. Even snel wat boodschappen doen en dan richting centrum voor wat te eten. De wandeling richting centrum is zo’n 3 kilometer. We vinden, na wat zoeken, een Sisha bar waar we ook kunnen eten op het terras.

Noorwegen Trollpikken Parking Hymer Exsis-i 588 6Only
Noorwegen Kristiansand Camperplaats Hymer Exsis-i 588 6Only

Na een heerlijke maaltijd en wat biertjes wandelen langs het haventje terug naar de camperplaats. Het weer is nog goed dus we drinken buiten nog iets. Uiteraard word er ook nog even gekeken naar de wedstrijd Wit-Rusland – België voordat het tijd is om te gaan slapen. Morgenvroeg op tijd eruit om de boot te halen.

Donderdag 9 september 2021

Vandaag vroeg uit de veren. Voor half acht moeten we inchecken voor de boot van Kristiansand naar Hirtshals. Dan gaan we Noorwegen echt verlaten. We ontbijten nog even, lozen nog wat grijs water en dan op naar Fjord Line.

Vanaf de camperplaats is het maar een 15 minuten rijden en we zijn dus ook ruim op tijd. Er liggen twee boten klaar, de Color line en de onze, het is dus even kijken in welke rij we moeten aanschuiven. Onze COVID pas word gecheckt en we mogen naar lijn 6. 

Het is nog een half uurtje wachten voordat we mogen we inschepen. Omdat we de lounge met ontbijt hebben gereserveerd gaan we eerst op zoek. We vinden aan de voorkant van de boot onze ruimte en mogen na controle van onze tickets naar binnen.

Noorwegen Kristiansand Fjord Line Hymer Exsis-i 588 6Only
Denemarken Rasteplads Arslev Vest Hymer Exsis-i 588 6Only
Duitsland Amelinghausen Camperplaats Am Waldbad Hymer Exsis-i 588 6Only

We zien dat het ontbijt al klaar staat dus we beginnen gelijk terwijl de boot al vertrekt. Het ontbijt is prima en we genieten tijdens het eten van het uitzicht. Als we op volle zee zijn word de snelheid opgevoerd tot een maximum van zo’n 37 knopen, 67,5 km/u omgerekend. 

Bij de tax free shop worden nog wat inkopen gedaan en dan komen we prima op tijd aan in Hirtshals. Binnen no time zijn we de boot af en rijden we het vaste land van Denemarken op. Het vizier staat richting huis dus we maken flink wat kilometers. Tom en Veerle moeten zaterdagochtend de mobilhome terug inleveren dus willen we morgenmiddag toch wel thuis zijn.

Met uitzondering van een lunch op de parking in Denemarken, wat vertraging bij Hamburg wat standaard is, verloopt de reis prima en schiet het goed op. We besluiten tussen Hamburg en Hannover te overnachten en het is rond 19:00 uur als we parkeren op een cp bij Amelinghausen

Duitsland Amelinghausen Biergarten Hymer Exsis-i 588 6Only
Duitsland Amelinghausen Biergarten Diner Hymer Exsis-i 588 6Only

Gelijk gaan we op pad om iets te eten en drinken, na zo’n dag rijden zijn we er wel aan toe. We hebben vlak voor de cp bij camping Lopautal een biergarten gezien dus eerst daar maar een kijken. Dat bleek een goede keuze. Een supergezellig ingericht terras met sfeervolle verlichting doet ons besluiten daar maar plaats te nemen.

Gelukkig voor ons kunnen we daar ook eten bestellen dus dat komt helemaal in orde. Als we heerlijk hebben gegeten en nog wat na borrelen komen we in contact met een Belg die al jaren daar in de buurt woont. We buurten gezellig wat met hem en zijn vrouw. Ook de eigenaar komt er nog even bij en trakteert ons op een snaps. We drinken nog iets en gaan dan terug naar de mobilhome.

Vrijdag 9 september 2021.

We worden wakker van de bezoekers aan het zwembad tegenover de camperplaats. Het is pas zeven uur. Het is helaas ook niet meer zo zonnig als gister. Als we buiten aan het ontbijten zijn voelen we de eerste druppels al vallen. Snel opruimen afwassen en dan vertrekken.

Een paar kilometer zijn we onderweg als het echt hard begint te regenen. Voordat we de snelweg op gaan wordt er nog even getankt en dan op richting huis. De hele reis wisselt het tussen regen en zonneschijn. Een prima dag om te rijden.

Duitsland Amelingshausen Am Waldbad Hymer Exsis-i 588 6Only
uitsland Amelingshausen Am Waldbad Ontbijt Hymer Exsis-i 588 6Only
Nederland Oldenzaal Hymer Exsis-i 588 6Only

Over de grens in Nederland pakken we nog een broodje bij de Subway en dan is het in een lijn naar huis. Het is iets voor vieren als we thuis de oprit op rijden en ons huis van de laatste drie weken netjes parkeren onder het afdak. We zijn nu bijna 8.000 kilometer verder. Het was veel rijden maar wat hebben we genoten. Bijna al onze doelen gehaald. De elanden (6 stuks) rendieren, het noorderlicht, Lapland, poolcirkel de Lofoten, we hebben het allemaal gezien. Op naar de volgende trip!!