2021 | Noorwegen - Week 1

Denemarken | Zweden | Noorwegen | Duitsland
Week 2Week 3

Zaterdag 21 augustus 2021.

Vanochtend om 09:00 uur hadden we afgesproken bij Tom en Veerle. Zoals verwacht zijn we allemaal op tijd en het duurt dan ook niet lang voordat we kunnen vertrekken. Onder een stralende zon gaan op pad via Eindhoven, Arnhem richting Apeldoorn. Dan verder langs Deventer naar Enschede waar we de grens met Duitsland oversteken. Rond half twaalf verlaten we de snelweg op zoek naar een plek om te lunchen.

Belgie Lommel Kolonie Hymer Exsis-i 588 6Only
Denemarken Hejsager Strandby Hymer Exsis-i 588 6Only

Bij het plaatsje Schüttorf op een parking bij de Quendorfer see parkeren we de mobilhomes en genieten van onze lunch onder een zonnetje. Na de lunch vertrekken we verder richting Bremen. Google maps stuurt ons eerst zo’n 75 km langs een B weg, maar gelukkig voor ons zetten we de reis dan verder via de snelweg.

Buiten nog een file bij de Elbe tunnel in Hamburg en tanken vlak voor de grens in Flensburg voorloopt de reis voorspoedig. Het is al tegen kwart voor zeven als we parkeren op de gratis parking bij Hejsagen Strandby. Een mooie plek pak aan het strand.

We zetten de mobilhomes mooi in een U vorm neer waardoor we een mooi binnenpleintje hebben. Al snel worden de tafels en stoelen buiten gezet. De luifel uitgeschoven en het eten opgediend. Na het eten en de afwas worden de hondjes nog even uitgelaten en dan drinken we gezellig nog wat voor de camper. Niet veel later gaan we moe maar voldaan naar bed.

Duitsland Schuttorf Quendorfer See Lunch Hymer Exsis-i 588 6Only

Zondag 22 augustus 2021.

We zijn al vroeg wakker. Het is rond half 8 als de eersten er al uit zijn. Al snel is iedereen wakker en genieten we van het uitzicht over de Oostzee met een lekkere bak koffie. Niet veel later komt het ontbijt op tafel en genieten we van deze heerlijke eerste plek. Na het ontbijt wordt alles opgeruimd en maken we ons klaar voor vertrek richting Zweden.

Het is iets over negen uur geweest als we op pad gaan. Binnen een half uurtje zitten we weer op de snelweg richting Kolding, een half uur later passeren we de eerste brug over de kleine Belt. Gevolg door een uur later de Grote Belt.

Zweden Malmo Oresundbrug Hymer Exsis-i 588 6Only

De Storebaelt brug is toch wel heel indrukwekkend. Eenmaal erover duurt het niet al te lang voordat we in de buurt komen van Kopenhagen. Even snel nog een keer diesel bijvullen en dan over de Oresundbrug naar Zweden.

Ook bij de grens in Zweden mogen we gewoon door rijden. Geen paspoort of COVID 19 controle, helemaal niets. Net over de brug draaien we terug naar het Utsiktplatsen Øresundbron. Daar genieten we van onze lunch met een schitterend uitzicht over de brug.

Zweden Vaxtorp Serviceplek Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Tonnersjo Drone Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Tonnersjo Kampvuur Hymer Exsis-i 588 6Only

Na de lunch trekken we verder. Er zijn er die zoveel water drinken dat het tijd is om het chemisch toilet te legen. We vinden een serviceplaats bij Våxtorp en zetten onze reis dan door naar Tönnersjo. Een eerste CP aan een meer is al bezet maar bij het Iglasjön meer is op de camperplaats nog plaats genoeg. Sterker nog we staan met zijn drieën alleen.

Installeren is zo gebeurt. Behalve Tom & Robert vertrekt iedereen voor een wandeling rond het meer. Buiten drie locals die komen BBQ ’n met verschrikkelijke muziek staan we de hele avond alleen.

Na het eten, zodra de locals weg zijn nemen we plaats bij de vuurplaats aan het meer. We maken een kampvuur en genieten van de rust.  Het duurt tot nadat de dames naar bed zijn voordat de maan opkomt.

Zweden Tonnersjo Sunset Hymer Exsis-i 588 6Only

Maandag 23 augustus 2021

Het is pas iets na zeven uur als Robert al met Stella plaats neemt aan de vuurplaats. De damp hangt nog boven het water en het uitzicht is prachtig.

Niet veel later komt ook Gwennie met Tygo erbij en het duurt nog even voor de rest volgt. Na het vaste ochtend ritueel vertrekken we iets na 09:00 richting Trollhättan. Uiteraard nemen we de alternatieve route want snelweg hebben we de laatste twee dagen genoeg gezien.

Onderweg bij Borås stoppen we nog even om wat brood te kopen en tegen twee uur parkeren we op de camperplaats Vassliden 3 bij de sluizen van Trollhättan. We lunchen en gaan dan eens kijken bij de sluizen. Zowel de oude als de nieuwe zijn meer dan de moeite waard. Op zoek naar de douches die er volgens de beschrijving zou moeten zijn nemen we plaats op een terras. Een eerste Zweeds biertje word gedronken.

Zweden Trollhattan Oude Sluizen Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Trollhattan Vassliden Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Trollhattan Nieuwe Sluizen Hymer Exsis-i 588 6Only

Als we langs de nieuwe sluis wandelen zien we die in werking, eerst een zeilboot maar ook een redelijk vrachtschip wat er maar net in past. Het is mooi om te zien hoe snel het water in de sluizen stijgt en de bemanning aan de touwen steeds moeten werken.

Helaas zien we nergens de mogelijkheid om te douchen en omdat Gwennie haar haren moet wassen besluiten we door te rijden richting Dalbergså waar we op Dalbergså Camping & Gästhamn overnachten aan het Vänern meer. Eenmaal op de camping wordt er eerst gegeten en daarna gedouched. We drinken nog iets en gaan dan slapen.

Zweden Dalbergsa Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Dalbergsa Camping Drone Hymer Exsis-i 588 6Only

Dinsdag 24 augustus 2021

We zijn alweer vroeg uit de veren. Deze ochtend staan spek met eieren op het menu. Zoals bijna elke vakantie word dit vakkundig gemaakt door Tom. Het is nog steeds schitterend weer dus de tafel word weer buiten gedekt. Onder een zonnetje word heerlijk ontbeten.

Na het ontbijt en de bijbehorende afwas is het al tijd voor Robert en Jeannette om de live stream van de uitvaart van Marc van Diepenbeek te volgen. De rest met uitzondering van Gwennie vertrekt met de hondjes voor een wandeling naar het Vänernmeer.

Rond 13:00 uur als de uitvaart is gedaan lunchen we nog eerst en dan is het tijd om op te ruimen. De wc’s worden geleegd het grijs water afgevoerd. Gelijk daarna zetten we koers richting Camp Grinsby. Eigenlijk tegen beter weten want online hebben we al gezien dat het helemaal volzet zou zijn.

Zweden Camp Brinsby Hymer Exsis-i 588 6Only

Aangekomen bij de Staf Coppens krijgen we inderdaad de bevestiging dat er geen plaats meer is. Jammer maar we hebben het toch geprobeerd. Toch nog even wat foto’s maken en dan verder richting het noorden. De eerste plek waar we stoppen bij CP Bjälverud aan een meer is helaas ook al bezet. 

Een paar kilometer boven Torsby vinden we nog wel plek op een parking met uitzicht over een meer. Rastplats Hänsjön is niet de meest ideale plek maar voor een nacht voldoet het prima. Het regent een beetje en hier kun je nog wel op van die banken zitten onder een afdak.

Omdat het al wat later is word er gelijk begonnen met koken.Dit wordt al snel onderbroken om we langs het meer een eland zien. Snel alle camera’s in de aanslag en we zien al snel een tweede eland erbij komen. Dit is toch wel een grote verrassing die we niet hadden zien aankomen. Als het eten binnen is alles is opgeruimd genieten we nog wat na met een drankje. 

Zweden Rastplats Hansjon Drone Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Rastplats Hansjon Eland Hymer Exsis-i 588 6Only

Woensdag 25 augustus 2021.

Deze ochtend worden we helaas niet opgeschrikt door de eland. Wel schijnt het zonnetje weer en kunnen we dus heerlijk buiten ontbijten. Het is nog maar net 08:00 geweest als we al achter het stuur zitten onderweg naar Nusnäs.

Eenmaal aangekomen in het dorpje wat bekend staat om de Nils Olsson Dalahastar fabriek waar men de bekende Zweedse Dalana paardjes maakt. Vorig jaar zijn we hier ook al geweest echter was de fabriek toen geloten. We parkeren op de bijliggende CP en bezoeken de fabriek en uiteraard ook de souvenirs winkels. Met verschillende mokken, stickers en paardjes gaan we terug naar de mobilhome.

Helaas is het weer niet het beste wat we tot nu toe hebben gehad, we besluiten dan ook maar om flink wat kilometers te maken vandaag. Doel is om in de buurt van het begin van de Wildernesroute te komen welke start in Strömsund.

Uiteraard moet er ook nog geluncht worden en hiervoor stoppen we op een in de buurt van Hamra bij camperplaats Hemsjön. Door de wind en de regen besluiten we om maar in zijn eigen camper wat te eten. Niet veel later als we weer vetrekken zien we dat er nog een Nederlandse camper bij is komen staan. 

Robert & Jeannette herkennen de camper en als snel blijkt dat het de wagen van Kaleidoscoop is die zij volgen op Youtube. Ze maken even een praatje en gaan dan verder op weg richting noorden.

Zweden Nusnas Nils Ollson Dalahastar Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Hamra Hemsjon Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Solberg Hymer Exsis-i 588 6Only

Vlak voor Östersund word er nog even getankt en niet veel later rijden we een eerste camperplek op bij Högfors. Omdat het regent er geen hutje is waar we kunnen zitten besluiten we verder te gaan. Als we dan weer op de E45 zitten horen Robert en Jeannette een harde klap. Een steen op de voorruit met als gevolg een barst.

Niet veel verder vinden we in de buurt van Solberg alsnog een CP langs een riviertje waar we ons installeren. Het is ondertussen droog geworden dus wandelen we wat met de hondjes, eten en drinken wat en dan is de dag al weer voorbij.

Donderdag 26 augustus 2021

Als we wakker worden is het in ieder geval droog. Omdat we vandaag de Vildmarkvägen hebben gepland vertrekken we weer op tijd. We rijden eerst tot Strömsund waar we de wildernisroute op rijden. Wij hebben dit vorig jaar al gedaan en weten dat het eerste gedeelte niet het meest spectaculaire deel is.

Zweden Hallingsafjallet Waterval Parking Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Hallingsafjallet Waterval Hymer Exsis-i 588 6Only

Het duurt echter niet lang of we moeten links af het water over richting de Hällingsåfjallet. Na een rit van 29 kilometer over een onverharde weg komen we bij de indrukwekkende waterval. Eenmaal uit de camper horen we het gedonder van het vallende water. We wandelen die richting uit en genieten van het natuurgeweld. Na een uurtje hebben we het wel gezien en vervolgen onze route.

In Gäddede doen we bij de ICA nog wat boodschappen en gaan dan op zoek naar een lunch locatie. Omdat Jeannette rijd mag Robert kiezen. Dat blijkt een voltreffer. We vinden een locatie, die is niet te overtreffen.

Zweden Gaddede Drone Hymer Exsis-i 588 6Only

Na de lunch gaan we verder. We rijden de Stekenjokk op. Waar we vorig jaar nog in een storm met regen reden schijnt nu de zon volop. Ook de eerste rendieren laten zich zien. We genieten volop en rijden door richting Vilhelmina.

De Trappstegforsen zijn onze laatste stop op de route. Ook hier is iedereen verbaasd van de natuurlijke schoonheid.  Dan is het tijd voor het laatste stuk, op naar Vilhelmina naar Saiva Camping. Aangekomen op de camping is de receptie al gesloten. Gelukkig hangt er een bericht dat we gewoon een plaats kunnen zoeken en dan morgen betalen. Als we geïnstalleerd zijn eten we iets en drinken we nog iets. Het was een topdag.

Zweden Stekenjokk Waterval Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Stekenjokk Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Vilhelmina Saiva Camping Hymer Exsis-i 588 6Only

Vrijdag 27 augustus 2021

Omdat we op een camping staan word er weer uitgebreid gedouched. Nadat we de rest van de dagelijkse routine hebben gehad gaan we op stap richting de dierenarts in Vilhelmina. We willen dit weekend naar Noorwegen en dan moeten de hondjes een ontwormingskuur hebben.

Helaas voor ons is er geen dierenarts aanwezig. Hier start onze zoektocht. De ene na de andere dierenarts kunnen we niet terecht. Dan gaan we richting Slussfors naar Gratian-djurklinik hopende dat we daar geholpen worden.

Zweden Slussfors Dierenarts Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Racknas Hymer Exsis-i 588 6Only

Eenmaal daar lijkt het dat alles al gesloten is. Omdat we toch blijven wachten komt het uiteindelijk goed. Voor 300 kronen krijgen we een stempel en opgelucht kunnen we verder richting Jokkmokk. Maar voor de volgende keer weten we dat we eerst een afsprak moeten maken.

Omdat we toch nog wat kilometers moeten maken rijden we gestaag door. Omdat we verschillende wegonderbrekingen hebben stoppen we onderweg nog even op een mooie plek bij Racknäs langs een water. Tom neemt samen met de hondjes even een duik en niet veel later gaan we verder.

Onderweg komen we de ene na de andere rendier tegen. Het is echter al half zes als we de parking bij de poolcirkel oprijden. Voor de meeste is het de eerste keer dat ze de poolcirkel over gaan. Wij hadden dat vorig jaar ook al gedaan. Ook hier worden natuurlijk weer foto’s gemaakt. Ook de sticker van SuperBent word geplakt en dan gaan we naar de ICA in Jokkmokk.

Zweden Jokkmokk Polcirkeln Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Jokkmokk Liga Kraftverk Hymer Exsis-i 588 6Only

Met de boodschappen in de tas, gaan we verder naar onze overnachtingsplek bij Liga kraftverk. Het weer is nog heerlijk en we eten langs het stuwmeer. Daarna drinken we nog iets en hopen op het noorderlicht. De Aurora app geeft aan dat als het helder is we het noorderlicht kunnen zien.

Het is rond half elf als we dan de eerste verschijnselen van het noorderlicht zien. Voor sommige is het toch vreemd dat het noorderlicht niet groen is als je naar de hemel kijkt. Uiteraard gaat iedereen naar buiten en worden er vele foto’s gemaakt waar de aurora borealis natuurlijk wel groen is. Wat een heerlijke afsluiter van deze dag!!!

Zweden Jokkmokk Liga Kraftverk Noorderlicht 1 Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Jokkmokk Liga Kraftverk Noorderlicht 2 Hymer Exsis-i 588 6Only
Zweden Jokkmokk Liga Kraftverk Noorderlicht 3 Hymer Exsis-i 588 6Only