2023 | Ronde van Vlaanderen

De voorjaarsklassiekers zijn weer begonnen. Ook voor ons tijd om weer eens bij de koers te gaan kijken. Na in 2019 naar de Tour de France te zijn geweest en twee jaar later naar Parijs-Roubaix te zijn geweest is het nu tijd voor Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar zijn Johan en Tom al geweest met een aantal kids maar is Robert niet mee geweest. Ze stonden toen op een weiland tussen de Paterberg en de Oude Kwaremont. Ook dit jaar zal dat weer de lokatie zijn.

Donderdag 30 maart.

Het is rond half 6 als we verzamelen met de drie mobilhomes bij de familie De Kort. Nog snel de laatste zaken inladen, wat vergeten spullen nog even thuis ophalen en dan vertrekken we rond 18:00 uur. Onderweg is het gelukkig vrij rustig en na een kleine omweg arriveren we iets na acht uur in Kluisbergen.

We hadden al eerder gehoord dat de wei waarop we moeten gaan staan erg drassig is en dat je zo vast zit. Dat blijkt ook wel als Johan als eerste erop rijd. Hij zit al snel vast en komt ook niet meer weg van zijn plek. We bellen de boer en die komt af met de tractor om hem op zijn plek te trekken. Ondertussen zijn zowel Tom als Robert er in geslaagd om hun mobilhome op de plek te rijden maar zodra ze ook maar even stil staan is het voor hen ook gedaan.

Maar goed we staan en het eraf komen is voor latere zorg. Bij anderen kennissen uit Lommel duiken we de camper in en drinken gezellig nog wat op een hopelijk gezellig weekend.

Vrijdag 31 maart.

Robert is er al vroeg uit deze ochtend. Er moet nog gewerkt worden dus om 07:00 achter de laptop. Het is rond half 10 als we met zijn drieën aan de koffie zitten in de mobilhome. Tom heeft zijn koersfiets bij en besluit met zijn buurman te gaan fietsen. Johan en Robert vertrekken niet veel later voor een wandeling met de rest.

De wandeling gaat over de Paterberg die zo van dichtbij toch wel erg stijl blijkt. De weg is al afgezet, en alleen voetgangers en verkennende wielrenners voor de race van zondag mogen omhoog. Het waait nog steeds behoorlijk en af en toe valt er ook nog steeds regen.

Als we na een behoorlijk wandeling terug komen bij de CP zien we dat het veld waarop we staan alleen maar drassiger en drassiger wordt. Nieuwe campers worden op de plek getrokken en de wei wordt daar niet beter van. Dat gaat nog wat geven als we eraf moeten.

Samen met Tom en de rest die ondertussen al terug zijn van het fietsen trekken we richting de Oude Kwaremont. Omdat we hebben begrepen dat Johan Museeuw hier vlakbij woont, Marcel heeft hem vanochtend zelfs nog gezien, lopen we eerst daar langs.

Eenmaal op de kasseien van de Kwaremont merken we dat er niks open is. Een pint drinken of wat dan ook zit er niet in. Dus na een wandeling over de kasseien naar beneden en weer terug omhoog duiken we weer de mobilhome in. Er wordt wat gegeten en dan is het wachten op de kids die vanavond zullen arriveren.

Het is toch al rond negen uur als de deur open gaat en ze binnenstappen. Onderweg waren ze eerst nog gestopt bij Kaffee Koppenberg wat een gezellige zaak bleek te zijn. Goed om te onthouden dus voor morgen. Er wordt nog wat gezellig gedronken en het is alweer middernacht geweest als iedereen in zijn bed ligt.

Zaterdag 1 April.

Het duurt even voordat iedereen wakker is deze ochtend. Vandaag gaan de liefhebbers over het parcours dus de ideale dag om te gaan kijken en wat van de sfeer te proeven. We lopen als eerste weer richting de kasseien van de Oude Kwaremont. Het is al redelijk druk en de liefhebbers komen al voorbij, De ene een stuk sneller dan de ander maar het valt op dat er toch veel dames meerijden.

Wij stappen dan maar als eerste het cafe In ‘t Palet binnen om een Kwaremont te drinken. Het is al gezellig druk en we krijgen al gelijk veel vragen waar we het klakske wat de meeste van ons op hebben van Wout hebben gekocht. Nu hebben we die zelf laten maken maar dat hadden er gerust meer mogen zijn. We hadden er genoeg kunnen verkopen.

De sfeer zit er gelijk goed in en na twee drankjes wordt er al luidruchtig gezongen voor de verschillende wielrenners als is Wout van Aert toch wel de grootste favoriet. Omdat we toch ook naar de finishplaats Oudenaarde willen wandelen we terug en pakken de bus die kant op. Als we echter op de weg daarnaar toe langs Kaffee Koppenberg komen, waar de kids gisteren zijn geweest, stoppen we om het toch maar eens te zien.

Dat blijkt een voltreffer. Het is nog wat rustig in het cafe maar dat verandert al snel en dan komt de sfeer er goed in. Ook hier is het petje van Wout zeer gewild maar deze wordt niet afgegeven, ook al krijgen we van de cafe baas verschillend ander fan spullen. Na een aantal pinten Kwaremont, zelfs een rondje van een andere bezoeker, krijgen we toch honger en gaan we door naar Oudenaarde.

Hier wordt wat gegeten en duiken we een andere kroeg in. Vlak bij het plein waar de ene na de andere liefhebber koud en verkleumd nog binnenkomt. Helaas blijkt het in tegenstelling tot vorig jaar niet zo gezellig en besluiten we al snel om maar weer terug te gaan naar ons Kaffee Koppenberg.

Als we binnenkomen worden we met veel lawaai onthaald. Het is al laat als de laatste van ons daar na een fantastische avond vertrekt.

Zondag 2 April.

Vandaag is de dag van de Ronde, het heeft nog steeds wat geregend vannacht maar als we eruit komen is het droog. Robert was er al vroeg uit. Vandaag was het ook de Grand Prix van Australië  en dat wilde hij wel zien. Nadat hij Max Verstappen heeft zien winnen komt er ook leven in de overige mobilhomes.

Na het ontbijt vertrekken we richting parcours, de meiden zijn al eerder gegaan en hebben een prima plek aan de nadars gevonden. Dan kan het wachten beginnen. Op de wei waar we staan hebben we ook zicht op een groot scherm waar we de koers prima kunnen volgen. Helaas zien we in de beginuren de ene valpartij na de andere.

Als we de eerste helicopters in de buurt zien wordt het drukker bij de hekken. De coureurs zijn in aantocht. Onder luid applaus en aanmoedigen trekken ze voorbij. Tijd om weer te gaan volgen op het grote scherm. Ook tijdens de tweede passage op de Oude Kwaremont is er nog geen echt zicht op de latere winnaar. Dat veranderd als ze de derde keer voorbij komen.

Vlak voor ons zien we Tadej Pogačar als eerste voorbij flitsen, gevolgd door Mathieu van der Poel. Helaas voor de meeste blijft Wout hier al wat achter. De finale wordt gevolgd op het grote scherm en zien we Tadej alleen aankomen in Oudenaarde, gevolgd door van der Poel en Mads Pedersen. Wout finisht op de ondankbare vierde plek.

Gelukkig zien we nog wel Lotte Kopecky winnen bij de dames waardoor de meeste Belgen toch met een wat mindere kater terug naar huis gaan. Ook wij verlaten het veld waar we staan en willen naar het plein midden op de Oude Kwaremont om toch nog even gezellig af te sluiten. Helaas denkt de politie daar anders over en moeten we via een hele omweg er naar toe.

Het is nog super gezellig op het plein en het is maar goed dat we allemaal tot morgen blijven. De meeste hadden niet meer mogen rijden. Maar ook op het weiland waar we staan is het geen pretje om weg te komen. De boer heeft het druk om iedereen die wil er vanaf te trekken door alle modder heen. Helaas komt niet iedereen er zonder stukken vanaf.

Maandag 3 April.

Als we wakker worden is het droog en koud ondanks dat het zonnetje schijnt vriest het nog een beetje. Misschien wel goed als de boer er ons straks uit komt trekken. Het is iets voor 09:00 uur als we de traktoren zien aankomen. De ene mobilhome na de andere wordt eruit getrokken. De meeste, gelukkig wij allemaal, zonder stukken echter zijn er ook die minder geluk hebben.

Daarna is het tijd om naar huis te rijden. we stoppen nog even bij Kaffee Koppenberg om een Wout klakske in de brievenbus te gooien en dan op naar Lommel. Het is net na de middag als we thuis de oprit oprijden. Een mooi weekend achter de rug maar als het volgend jaar weer zo nat weten we niet of we nog op de wei moeten gaan staan.