2023 | Skiën in Biberwier

Woensdag 1 maart.

Ondanks dat we al vanaf het begin dat we een mobilhome hebben zeggen dat we graag een keer wilde gaan skiën is het er nog nooit van gekomen. Tot nu, volgende week vertrekken we voor een lang weekend naar het Oostenrijkse Biberwier. Een ski oort wat behoort tot de Zugspitz Arena.

Een voor ons bekend gebied omdat we er in het verleden als vaker zijn geweest. Het is ook niet te ver en onderaan de lift is een camperplaats. We hebben dan ook gereserveerd van donderdag tot zondag. De bedoeling is dat we dinsdag na het werk vertrekken.

Dinsdag 7 maart.

Zoals elke keer kunnen we niet wachten om te vertrekken. Het is dan ook nog maar iets voor half 3 als we met wat regen vertrekken uit Lommel. De navigatie geeft een wat aparte route aan omdat er wat drukte zou zijn bij Aachen. We volgen Apple maps en rijden via Valkenswaard richting Roermond naar Monchengladbach. Daarna gaan we richting de normale route via de 61.

Onderweg hebben we alle soorten weer. Bij vertrek regende het maar al snel gaat dat over in sneeuw of soms hagel. Pas als we Koblenz voorbij zijn zien we een voorzichtig zonnetje tevoorschijn komen. Vanaf dan blijft het dan ook droog. Het is iets voor 19:00 uur als we in het donker al de campeerplaats Sinsheim oprijden.

Womopark Sinsheim blijkt een prima plek dichtbij het centrum van Sinsheim net voorbij Hockenheim. Een mooie afgeslotenplek waar je via een pasjessysteem in kan. Kosten 12 euro en je betaalt dan nog extra voor stroom, douchen of water. Wifi, wc en water lozen zijn gratis.

Als Robert de hondjes gaat uitlaten en betalen bij de automaat begint Jeannette al met het eten. Eenmaal dat binnen volgt er nog de afwas en kijken we wat tv. Daarna is het tijd om te gaan slapen. Morgen richting Oostenrijk.

Woensdag 8 maart.

Om zeven uur worden we gewekt door de wekker. Robert moet nog gewoon werken vandaag dus hij moet eruit. Even snel met de hondjes eruit, een bak koffie zetten en dan achter de laptop. Een uurtje later is ook Jeannette het bed uit.

Omdat Robert om 10 uur nog een call heeft willen we van te voren al wat kilometers gemaakt hebben. We ruimen dan ook snel op en vertrekken vanaf Womopark Sinsheim richting Berwang. Na een uurtje rijden stoppen we op een parking. Hier ontbijten we en belt Robert in voor zijn Teams meeting.

Niet veel later gaan we weer verder, Jeannette achter het stuur en Robert achter de laptop voor zijn werk. Als er dan weer een call is wordt er weer even gestopt. We besluiten een stukje binnendoor te rijden om dat we willen tanken. Van de snelweg af is dat namelijk veel goedkoper. Helaas staan er aan onze kant geen stations en bij die ene die we wel tegenkomen is het superdruk. We besluiten dus door te rijden.

Zo’n 50 kilometer voor de grens moeten we toch echt tanken. Na wat gezoek besluiten we op de snelweg voor 25 euro bij te vullen en dan de rest in Oostenrijk vol te gooien. In Reutte net over de grens tanken we dan bij de voor ons bekende Shell. Das toch nog een stuk goedkoper dan langs de snelweg.

Het laatste stukje rijden we in de regen door naar Berwang. De weg omhoog is gewoon schoon en we merken dat het niet echt druk is. Ook ligt er niet superveel sneeuw. Tegen half drie rijden we parking op bij de Thanellerkarlift. We installeren ons op dezelfde plaats als we vorig jaar hebben gestaan tijdens onze Balkan reis.

Helaas regent het nog een beetje dus besluiten we nog niet te gaan skiën. Samen met de hondjes gaan we dan maar naar Adrie. Als we binnenkomen is het echt rustig. We bestellen een Jägertee en een germknödel met vanille sauce en raken aan de praat met een Nederlands koppel wat ook hier vaker is geweest en nu ook met de camper staat. Zij gaan echter even later ook verder richting Heiterwang.

Als we terug wandelen naar mobilhome schijnt toch voorzichtig het zonnetje. We besluiten maar gelijk een skipas voor morgen te kopen. Terug in ons huisje op wielen zien we iedereen langzaamaan vertrekken. Net als we denken dat we het rijk vannacht alleen hebben zien we nog een duitser aankomen met zijn auto en die lijkt ook hier te gaan overnachten.

Wij kijken nog wat tv en gaan dan slapen. Morgen mogen we skiën.

Donderdag 9 maart.

De gehele nacht heeft het geregend. Als je maar even wakker was hoorde je de regen op de camper neerdalen.Het was zelfs zo erg dat we bang waren dat er geen sneeuw meer over zou zijn. Als Robert er om 07:00 uur uitgaat regent het nog steeds afgewisseld met sneeuw.

Gelukkig wordt het rond negen uur wat beter. En na de dagelijkse call van Robert is het om 09:30 uur zelfs droog. Snel de ski kleren aandoen en de piste op. Eerst de nieuwe lift nog even en dan staan we klaar voor de eerste afdaling.

Het gebied Berwang kennen we al doordat we hier al jaren zijn gaan skiën met 6Only of met de kinderen. Daardoor pakken we snel de ene lift na de andere en pakken we bijna alle pistes wel een keer. Gelukkig voor ons komt zelfs het zonnetje nog te voorschijn. Aan het eind van de ochtend als de pistes echt papperig beginnen te worden houden we het voor gezien en keren we terug naar de mobilhome.

Snel alles opruimen, de hondjes even uitlaten en dan vertrekken we richting Biberwier. Als we aankomen in Biberwier zien we dat er nog maar twee andere mobilhomes staan. We mogen een plek uitkiezen. We kiezen een mooie plek met uitzicht op de piste en als we geïnstalleerd zijn gaan we met de hondjes op pad om te gaan lunchen.

Onder aan de piste nemen we onder een heerlijk zonnetje plaats bij Otto’s pistentreff. We bestellen wat te drinken en nemen als lunch een flammkuchen. Het is zo lekker dat we na de lunch besluiten nog een wandeling te maken. We steken de piste over en lopen met een omweg door de weilanden terug naar de mobilhome.

Tijd om te gaan douchen. Het sanitair op de camping/camperplaats is prima en als we terug zijn kunnen we nog heerlijk langs de camper onder het genot van een biertje nog even buiten zitten. Als het later wat kouder wordt gaan we terug naar binnen en maken we ons klaar om te gaan eten.

We besluiten om iets te gaan eten. vlak bij de CP vinden we bij de Brabander Alm een prima plek hiervoor. Na het eten kijken we nog naar de Champions League darts in Liverpool waar van Gerwen voor de derde keer op rij wint. Het was een prima dag. Hopelijk morgen weer skiën, maar dan hier in Biberwier.

Vrijdag 10 maart.

Na een rustige nacht moet Robert er weer om zeven uur uit. Nog even wat werken en de dagelijkse stand-up voordat we onze skikleren aan doen. Jeannette is ondertussen al met de hondjes gaan wandelen en heeft tussendoor het ontbijt verzorgt.

Het in rond half 10 als we de eerste lift omhoog pakken. Het is nog heerlijk rustig en de geprepareerde piste ziet er nog maagdelijk uit. Alleen jammer dat het naast de piste al zo groen is. Maar ok we mogen niet klagen we kunnen skiën.

Als we na de derde lift helemaal boven zijn is het tijd voor een afdaling naar Marienbergalm. Een mooie berghut met een fantastisch uitzicht net over de top van de berg. We zijn er al vaker geweest maar zo rustig als het nu is hebben we nog niet vaak mee gemaakt. We drinken de traditionele jägertee, zoals we hier meestal doen, genieten in de zon en gaan dan verder.

Onder een heerlijk zonnetje maken we nog wat afdelingen totdat we in de verte de donkere wolken zien aankomen. Er wordt nog regen en sneeuw verwacht deze middag dus besluiten we rond de middag maar terug te gaan naar de mobilhome en te gaan wandelen met de hondjes.

Samen met Stella en Geeske wandelen we eerst wee naar Otto’s Pistentreff waar we genieten van de lunch. Eerst een soepje en daarna curryworst mit pommes voor Robert en Kaisersmarren voor Jeannette. Daarna wandelen we over de piste naar het bos en gaan we langs de camping richting het dorp. Onderweg komen we nog langs een mooie kapel, de Rochuskapelle en gaan dan op zoek naar de MPreis MiniM om wat boodschappen te doen voor vanavond bij de Masked Singer.

Tegen de avond is het weer niet zo mooi als gister en blijven we dus in de camper. We zien, onder het genot van een drankje en hapje, Siska Schoeters onder het masker van Kosmos uitkomen en gaan dan naar bed.

Zaterdag 11 maart.

Geen wekker vandaag maar we worden wakker van de lawine pijlen die worden afgestoken. Enorme knallen die blijven galmen tussen de bergen. Als we dan ook naar buiten kijken zien we dat het vannacht gesneeuwd heeft. Het is nu voor het grootste gedeelte weer overal wit.

We doen rustig aan en het is al rond 10 uur als we alles hebben opgeruimd en kunnen vertrekken. Vandaag beginnen we aan de terugreis want morgenmiddag willen we nog naar een familiedag van de familie van Jeannette.

Als we dan nog maar op de fernpassstraße zitten net na Lermoos staan we al in de file. Dit houd nog wel even aan en we besluiten dan maar om binnendoor via Pflach te rijden. Bij de eerste rotonde na de afslag worden we al tegengehouden. De binnendoor wegen zijn elke zaterdag afgesloten voor vakantieverkeer. Slim als we zijn vragen we hoe we dan in Pflach moeten geraken. Dat helpt, als we naar Pflach moeten mogen we door.

Gelukkig voor ons en we pakken dus de rustige binnendoor route tot Nesselwang. Eenmaal weer op de autobahn is het weer rustig en kunnen we weer kilometers maken. Echter een 50 kilometer verder komen we weer in de file. We kunnen nog net de laatste afslag nemen om weer een stuk binnendoor te gaan.

Omdat we nog meer files verwachten besluiten we de familie dag morgen maar te vergeten en gewoon binnendoor terug te rijden. We vinden dat tenslotte allebei veel leuken en met het mooie weer vandaag is dat zeker geen straf.

Rond de middag stoppen we even bij een McDonalds en rijden dan verder richting het zwarte woud. Via Freudenstadt pakken we het eerste gedeelte van de Schwarzwaldhochstraße richting Baden Baden. Een schitterende route die we vorig jaar ook al hebben gereden toen we terug van de Balkan kwamen. Het was toen echter veel drukker.

Halverwege worden we door Apple Maps toch van de 500 afgeleid. Het is ondertussen al wat later in de middag en we besluiten om een plek voor de nacht te zoeken. De eerste plek is er een op een eiland in het midden van de Rijn op de grens met Frankrijk. Omdat deze pal langs de weg ligt besluiten we door te rijden.

De tweede plek, bij Iffzeheim, ook langs de Rijn en op de grens is wel de moeite waard. we wandelen wat met de hondjes in de omgeving en genieten van een mooie zonsondergang. Als tegen de avond alle wandelaars zijn vertrokken staan we nog met drie mobilhomes.

Zondag 12 maart.

‘s Nachts worden we wakker van wat jeugd die vlak bij de parking staat met luide muziek en wat toeteren. Gelukkig duurt het niet al te lang waardoor we toch snel weer kunnen verder slapen. Als we ‘s morgens wakker worden regent het weer een beetje.

Rond 09:00 uur vertrekken we en rijden binnendoor richting Luxemburg. De route voert ons door Frankrijk en Duitsland naar het Groot Hertogdom. Uiteraard wordt daar de tank volgegooid met diesel. Niet veel later zitten we dan weer terug in België.

Vanaf dan worden het ook allemaal weer bijna vierbaans wegen waardoor het weinig verschil maakt met de snelweg. Tijd om wat te eten en dan de snelste weg naar huis te pakken. In Tennerville stoppen we bij een frituur, eten een frietje en rijden dan door naar huis.

Het is tegen 17:00 uur als we thuis, een ervaring rijker, de oprit op rijden. De wintersport met de camper is prima bevallen. Dat gaan we zeker vaker doen.