2021 | Dag 18. Lysebotn

Dinsdag 7 september 2021

Wat is het heerlijk wakker worden met zo’n rust en heerlijke omgeving, zelfs onze Duitse buurman is nog stil. Rustig genieten we van het ontbijt. Robert laat de drone nog even uit en dan is het klaarmaken voor vertrek. Vandaag gaan we naar Lysebotn. We hebben een mooie route uitgestippeld waarbij we de laatste 19 kilometer met een boot door het fjord heen varen, zo naar de camping. 

Zoals we al gewoon zijn rijden we langs prachtige fjorden, afgewisseld met mooie uitzichten. Het echte wild zoals rendieren en elanden hebben we al een paar dagen niet meer gezien. Die hebben plaatsgemaakt voor schapen en koeien.

Eenmaal aangekomen op de Fv661, de enige toegangsweg naar Songesand Kai waar we de Ferry moeten hebben veranderd het landschap. We moeten flink klimmen over smalle wegen en komen op een grote plaat uit waar de rotsen en meertjes de overhand hebben.

Onderweg hebben we nog bijna een ongeluk met een vrachtwagen die, zoals de meeste hier, als een gek de berg afscheuren. Het scheelt maar een haartje maar we kunnen verder. Buiten nog een camion hebben we op het traject van toch zo’n 24 km geen tegenliggers en zien we verder ook niemand.

Zelfs bij de haven is er niemand, toch wel wat verbaasd zoeken we naar een vaarschema en zien al snel dat je een dag op voorhand had moeten reserveren. Dat is even een tegenvaller. Gelukkig is het uitzicht over de fjord fantastisch en we besluiten dan maar te lunchen. Als we klaar zijn en we willen eigenlijk vertellen zien we een boot aankomen. We besluiten te wachten.

Helaas voor ons blijkt, als de Pont is aangemeerd, dat we er niet op kunnen. Volgens de kapitein zijn onze campers te laag. De motorrijder die ook nog was aangekomen kon wel mee. Ons rest dus niets anders dan dezelfde mooie route terug te nemen.

Omdat Lysebotn geen optie meer is, omrijden is veel te ver, besluiten we maar Kristiansand in te geven in de navigatie. Die brengt ons via Stavanger richting zuiden. We merken dat we weer meer in de bewoonde wereld zitten. We staan zelfs voor het eerst sinds lange tijd weer in de file.

Ter hoogte van Algård service’n we bij een benzine station en de dames doen nog wat boodschappen. Dan is het tijd om een plek voor vannacht te zoeken. Die vinden we bij Bjerkreim op camping Gjedrem. Een leuke camping aan een riviertje waar je zalm en forel kan vangen. 

Op de camping staan vooral Denen die hier komen vissen. We horen al snel dat het dit jaar niks is met de vis, en dan van mannen die hier al 20 jaar komen. Wijzelf maken iets te eten klaar en kijken dan nog even de wedstrijd Nederland-Turkije voordat we gaan slapen.