2021 | Dag 17. Bergen

Maandag 6 september 2021. 

We zijn al vroeg wakker, omdat onze overnachtingsplek dicht langs de weg lag heeft een aantal van ons niet hun beste nacht gehad. Toch blijft het uitzicht prachtig maar inderdaad de weg achter ons en de werkzaamheden aan de weg daar in de buurt zijn niet alles.

Ieder ontbijt deze morgen in zijn eigen mobilhome, daarna gaan we op weg naar Bergen. Na een korte rit van zo’n kleine 80 kilometer parkeren we bij Bobilparkering Bergenshallen. Een CP bij een sporthal dicht bij een tramhalte richting centrum.

Het duurt even om uit te vinden hoe je hier moet betalen maar als we eenmaal de juiste app hebben komt dat ook goed. Snel de tram op richting haven.  Vijftien minuten later stappen we uit bij de eindhalte en lopen het het centrum in. Even zoeken welke richting de haven is en dan op pad.

Omdat we toch wel trek hebben in koffie zoeken we een barretje waar we op het terras mogen met de honden. Noorwegen is namelijk niet het meest hond vriendelijke land hebben we ondervonden. Als we rond kwart over 11 plaatsnemen waar de hondjes mee mogen op een terras bij Luddi Bergen komt er gelijk al iemand om te vertellen dat er in Noorwegen voor 12:00 uur geen alcohol geschonken mag worden. Gelukkig willen wij koffie dus dat zit wel goed.

Niet veel later lopen we verder richting oude haven. We zien de karakteristieke gekleurde haven huisjes. Deze handelshuizen, daterend uit de Hanze tijd, staan sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We schoppen wat en gaan dan op zoek naar een plek om iets te eten. Ook nu vinden we een terras en bestellen zalm en kabeljauw. Uiteraard met een biertje, want het is tenslotte 12 uur geweest.

Tijd om terug te gaan naar de camper. We moeten donderdag al de boot hebben in Hirtshals dus echt veel tijd hebben we niet meer. Daarom besluiten we door te rijden naar Langfoss waar we de grote waterval nog willen zien.

Aangekomen bij Langfoss zijn we toch wel wat teleurgesteld. Zoals we het hebben gezien op foto’s en filmpjes is het nu dus echt niet. Het zal te maken hebben met de tijd van het jaar maar wij vinden het een gewone watervalletje, we hebben onder meer indrukwekkender gezien.

Dan maar op zoek naar een overnachtingsplek plek. Die vinden we zo’n 16km verderop. Dit is dan wel weer een voltreffer. We staan langs een fjord met een schitterend uitzicht. Ver van de grote weg, en het kleine weggetje wat er langs loopt is zo goed als verlaten. Het enige minpuntje is de Duitser die er al staat en die niet echt vriendelijk is. Als we parkeren komt hij al sarcastisch vragen of we soms contact willen. 

Verder staat er ook nog een jonger Belgisch koppel dat al ruim twee en een halve maand op weg is. Hun eerste camper ervaring. We babbelen gezellig wat, totdat onze Duitse vriend om 22:00 uur komt vragen hoelang ons feestje nog duurt. Om de eer aan ons zelf te houden besluiten we af te sluiten en naar bed te gaan.